mesterséges intelligencia

Az idei nemzetközi könyvfesztiválon bizonyos szakterületek képviselői (bölcsészet, jog, oktatás és könyvkiadás) beszélgettek a mesterséges intelligencia jelenlegi és jövőbeni terjedéséről. A szakértők más-más nézőpontból ugyan, de egyetértettek abban, hogy a technológia a mindennapi életünk szerves része és az MI lehetőséget teremt arra, hogy a keletkezett nagy mennyiségű információt feldolgozza. Ugyanakkor számos egyéb kihívást is hoz magával, ilyen például a szerzői jogi kérdések figyelembevétele, de óvatosnak kell lenni az MI által létrehozott tartalmak esetében is.

Forrás: https://kultura.hu/a-mesterseges-intelligencia-konyveket-eszik-reggelire/

A hangvezérelt okoseszközök és a mesterséges intelligenciát alkalmazó digitális asszisztensek megjelenése a könyvtárakban sem elmaradhatatlan. Vajon használható egy digitális asszisztens könyvtári szolgáltatásokra, vagyis Alexa és Siri lehetnek könyvtárosok is?

A Rhode Island-i Egyetem mesterséges intelligencia (MI) laborja 2018 szeptemberében nyitotta meg kapuit. Az egyetemi könyvtárban létesített labor fő célja, hogy megismertesse, oktassa a hallgatókat és a nyilvánosságot egyaránt a gyorsan fejlődő MI iparágról, valamint, hogy vitákat kezdeményezzen a technológiával kapcsolatosan felmerülő társadalmi és etikai kérdésekről.

A Texas állambeli Frisco könyvtárában high-tech kölcsönzési szolgáltatás hódít. Egyre több és több könyvtár honosít meg korszerű technológiát alkalmazó közösségi alkotótereket, azonban Friscóban már a makerspace házhoz megy, kölcsönözhető Maker Kitek formájában.

A könyvtárosok már akkor szembesültek a big data jelentette kihívásokkal, amikor a kifejezés még messze volt a mindennapi felkapott használattól. A tömeges adatmennyiséget feldolgozó mesterséges intelligencia képes az emberi agy számára áttekinthetetlen mennyiségű adatot átfésülni, felfedezve köztük számunkra rejtett anomáliákat és mintákat. Azonban felmerül a megbízhatóság kérdése…Kérdezd
a könyvtárost!