Hungaricana Közgyűjteményi Portál

Hungaricana Közgyűjteményi Portál

2020. április 7. 08:00

Az Arcanum Adatbázis Kft. és a magyar könyvtárak, múzeumok és levéltárak együttműködésében nem mindennapi digitális szolgáltatással gazdagodott a hazai közgyűjteményi szféra a Nemzeti Kulturális Alap (NKA) támogatásával végzett közgyűjteményi digitalizálások közzétételének céljával.

 A Hungaricana a korábbi, egymástól független, NKA-finanszírozású múzeumi, levéltári és könyvtári digitalizálási programoknak biztosít korszerű közös felületet. A portált az Arcanum készíti, üzemeltetője az Országgyűlési Könyvtár, a levéltári szolgáltatásokat Budapest Főváros Levéltára koordinálja.

A digitalizálási programok eredményei a Hungaricana különböző adatbázisaiban testesülnek meg. A Képcsarnok jelenleg 18 szolgáltató intézmény képanyagát teszi közzé. A kínálatot képeslapok, archív fotók, metszetek, festmények, falikárpitok és egyéb műtárgyak képei alkotják. Érdekes plusz, hogy közösségi munka, ún. crowdsourcing keretében bárki segíthet elektronikus térképre helyezni a képállomány földrajzi vonatkozásait, például képeslapokat és fotókat hozzárendelni adott településekhez. A megjelenített nagyfelbontású képanyag forgatható és szerkeszthető fényerő és fókusz tekintetében, valamint nagyítható. A képek publikálási célú továbbhasznosítására a tartalomgazdák írásos engedélyét szükséges elkérni.

A Könyv- és Dokumentumtár a könyvtárak, levéltárak és múzeumok digitalizált könyv- és időszaki kiadványállománya képezi. Gyűjteményrészei:

 • Múzeumi kiadványok: az intézmények saját publikációi;
 • Magyar Távirati Iroda hírei 1920 és 1956 között az országos levéltár jóvoltából;
 • Levéltári kiadványok: a hazai mellett osztrák és horvát források is;
 • Levéltári iratok: széleskörű digitalizált források (jegyzőkönyvek, iratok, határozatok);
 • Régi Magyar Könyvtár I. kötet: 15. és 16. századi magyar nyelvű kötetek digitalizált példányai;
 • Vízügyi gyűjtemények a Vízügyi tudástár és az Országos Vízügyi Főigazgatóság anyagaiból;
 • Irodalmi lapok, vagyis a Forrás 1969 és 2019 között megjelent számai;
 • Könyvtári dokumentumok: az ELTE Egyetemi Könyvtára, az Országos Széchényi Könyvtár évkönyvei és a Magyar Könyvtárosok Egyesülete által közzétett digitalizált állomány;
 • Az Országgyűlési Könyvtár gyűjteményei;
 • Budapesti kerületi lapok;
 • Helyi lapok, helytörténet: a megyei könyvtárak napilap-állományából digitalizált újságok;
 • Evangélikus Digitális Gyűjtemények: evangélikus levéltári és könyvtári források;
 • Katolikus Gyűjtemények: a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és az egyházmegyék digitalizált anyagai;
 • Református Gyűjtemények;
 • Zsidó Gyűjtemények;
 • Népszámlálási Digitális Adattár – Központi Statisztikai Hivatal Könyvtára;
 • Magyar Tudományos Akadémia Könyvtára;
 • Az MTA BTK Zenetudományi Intézet gyűjteménye;
 • A Külgazdasági és Külügyminisztérium kiadványai;
 • Eszterházy Károly Egyetem Könyvtára;
 • Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár;
 • Semmelweis Egyetem Központi Könyvtár;
 • Iskolai értesítők;
 • Középkori okmánytárak;
 • Híd- és útépítő könyvek.

A szöveges tartalmak egységes felületen jelennek meg, jól rendszerezve. Az időszaki kiadványok például évfolyamonként és azon belül havi bontásban, lapszámonként rendezve. Egyes lapszámokra kattintva egyből megjelenik a digitalizált tartalom. Az oldalsávban vagy az oldalak miniatürizált képei, vagy a tartalom jelenik meg. Utóbbi könyveknél fejezeteket, időszaki kiadványnál lapszámokat jelent. Az egyes oldalakat le lehet tölteni pdf-formátumban, valamint a képet tetszőlegesen lehet nagyítani. Egyszerre két oldalt is meg lehet tekinteni. Az oldalak tetszés szerint forgathatók.

A szöveg tartalma is kereshető. A fő keresőmezőben összetett keresés is elvégezhető különböző szempontok (szöveg, szerző/cím, tartalomjegyzék, dátum) és logikai operátorok (AND, OR, NOT) alkalmazásával. Szomszédossági keresés is végrehajtható, ilyenkor az algoritmus maximum 3 szó távolságban keres találatokat.  Az összetett keresés során szűkíteni lehet gyűjtmény, forrás és sorozat szerint.

A MAPIRE – Történelmi Térképek online régi digitalizált térképeket tesz közzé. Elérhető térképek vannak Európáról, különböző városokról és országokról, valamint részletes kataszteri térképek. Tematikus térképek is megtekinthetők. A legnagyobb érdekességet a portál átlátszó nézete nyújtja, ahol párhuzamosan megtekinthetjük egy adott térség múltját a történelmi térképen és a jelenét digitális térképen vagy műholdfelvételen. Az átlátszóság változtatásával válthatunk a múlt és a jelen közt. Az egyeztetést geo-koordináták alapján végezték el a szakemberek, így az olyan pontos térképeken, mint például a kataszteri térképek, vagy a katonai felmérések, megtekinthetjük, hogy akár otthonunk környezete hogyan változott az évszázadok során. Szinkronizált nézetben egymás mellett is nézhetjük például ugyanazon terület különböző időszakokból származó térképeit.

A Térképek és Építeszeti Tervek a legnagyobb hazai térképtárak digitális anyagait tartalmazza, például Budapest Főváros Levéltárának, a Magyar Nemzeti Levéltárnak csaknem teljes térképgyűjteményét, nem is említve az Országos Széchényi Könyvtár kéziratos térképeit. A térképek nagyíthatósága és szerkeszthetőség megegyezik a fotógyűjteményével, mivel ugyanazon technológia (OpenLayers 3) jeleníti meg.

A Levéltárban oklevelek, a Királyi Könyvek, levéltári iratgyűjtemények, Úrbéri Tabellák, az Urbaria et Consriptiones, egyesületi és személyi névtár, valamint levéltári iratok tekinthetők meg. A digitalizált anyagok képformátumban vagy többrétegű pdf-ben olvashatók.

A Budapest Időgép a MAPIRE-hez hasonló interaktív 19. és 20. századi térképeken teszi bebarangolhatóvá a magyar fővárost, részletes topográfiai adatokkal és kapcsolódó iratokkal. Elérhetőek a Magyar Királyi Légierő által az 1944-es áprilisi bombázásokat követően készített légifelvételek. A legújabb szolgáltatás az 1956-os forradalom és szabadságharc áldozatainak térinformatikai adatbázisa.

A Zenetudományi Intézet Hangarchívuma a magyar népzene- és néptánckutatás segédanyaga, magában foglalva az elmúlt száz év szinte teljes népzenei vonatkozású gyűjtését, magában foglalva hanganyagot, digitalizált kottákat és segédanyagokat.

Az Arcanum saját adatbázisában, az Arcanum Digitális Tudománytárban (ADT) több, mint 20 millió oldalnyi további digitalizált tartalom érhető el. A legtöbb könyvtár előfizet erre az adatbázisra, így az az olvasók számára könnyen elérhető.

Tetszett ez a hír? Iratkozz fel hírlevelünkre!
Feliratkozom


Kérdezd
a könyvtárost!