Videójáték a könyvtárban

Videójáték a könyvtárban

2020. június 9. 08:00
Minecraft a Móricz Zsigmond Könyvtárban (fotó: Gamers for Gamers)

Van-e helye a videójátékoknak a könyvtárban? Igen, van. Mutatjuk!

Játszani mindenki szeret. Tudta-e, hogy a könyvtárak már a 19. század közepe óta támogatják helyszínként, programjaik és gyűjteményeik révén a különböző típusú játékokat? Hozzáférést biztosítanak a különböző játékformákhoz: a sakktól a modern társasjátékokon valamint a számítógépes és konzolos játékokon át egészen az e-sportokig és a virtuális valóságot (VR) felhasználó játékokig. Videójáték-konzolok beszerzésével egyéni és csoportos játékra nyújtanak lehetőséget, akár klubformában is. A könyvtárban a gyerekek együtt tölthetik az idejüket barátaikkal, ahol társasjátékozás és videójátékozás közben könyvek, könyvtárosok és valódi tudásvilág veszi körül őket.

Videójáték-használat közben lehet egymással versenyezni, a rutinosabbaktól peidig néhány hasznos trükk is elleshető. Akiknek nincs otthon videójátéka, azok a könyvtárban kipróbálhatják. Szerencsések Békéscsaba, Eger, Enying, Gödöllő, Hódmezővásárhely, Nyíregyháza, Szentes, Vásárosnamény fiataljai, hiszen könyvtáraik videójáték-barát könyvtárak. Keressék a Nintendo Wiit a Balázs József Városi Könyvtár és Művelődési Központ gyermekkönyvtárában, az Xbox One-t a Gödöllői Városi Könyvtár és Információs Központ Kamaszhídján, a szentesi Városi Könyvtár tinisarkában, az Xbox klubot a Békés Megyei Könyvtár moziszobájában!

A Bródy Sándor Megyei és Városi Könyvtár MusiX-box elnevezésű klubjában zenés és ritmusjátékok állnak rendelkezésre, rendszeresek a Just Dance bajnokságok, melyek igazi össznépi mulatságok. A Németh László Városi Könyvtár és Pósa Lajos Gyermekkönyvtárban konzolhasználat mellett VR-szemüveggel is felfedezhető a virtuális tér.

A Vas Gereben Városi Könyvtár gyermekkönyvtára a Playstation konzolhasználat mellett FIFA bajnokságot rendez időnként. A Móricz Zsigmond Megyei és Városi Könyvtárban évek óta a Gamers for Gamers szervezi az Idézők Könyvtára című e-sport-versenydöntőt, a kisebbeknek pedig Minecraft napot tartanak. Ha egy játékot kellene kiemelni, akkor az összes korosztály számára élvezetes Just Dance-t (3+) ajánlanám. Ez egy táncoltató egyéni, páros és többjátékos ritmusjáték, ahol kiválasztunk egy slágert, aminek animált klipjét nézve megpróbáljuk minél pontosabban leutánozni a látott táncmozdulatokat, a játék pedig pontozza a teljesítményünket. Barátainkkal, ismerőseinkkel, családunkkal, de ismeretlenekkel is mérkőzhetünk. Ha kedvet kapott egy kis videójátékozáshoz, ne tétovázzon, irány a könyvtár, játékra fel!

A témáról részletesebben a szerző a Könyv, Könyvtár, Könyvtáros (3K) 2019. novemberi számában megjelent cikkében lehet olvasni.

Képgaléria: 

Írta: Zsoldos Marianna

Tetszett ez a hír? Iratkozz fel hírlevelünkre!
Feliratkozom


Kérdezd
a könyvtárost!