Magyar Digitális Képkönyvtár

Magyar Digitális Képkönyvtár

2020. május 12. 08:00

A Magyar Digitális Képkönyvtár (MDK) az Országos Széchényi Könyvtár és 48 hazai könyvtár együttműködésében létrejött digitális képgyűjtemény. Az MDK célja, hogy a magyar vagy magyar vonatkozású közkincs képanyagot a lehető legszélesebb körben közzé tegye. A gyűjteményt képként digitalizált kódexek, helytörténeti fotótárak, képeslapok, plakátok és egyéb képként rögzített dokumentumok teszik ki.

A 2008-ban induló MDK lényegében egy többszempontú keresőrendszerrel kiegészített virtuális képgyűjtemény. A keresőmezőkben az archivált képek bármelyik adatára lehet keresni és Boole-operátorokkal (és, vagy, nem) új szempontokat hozzáadni. Egyes keresési szempontoknál (dokumentum nyelve, évszázad, MDK-kategória, témakör, típus neve) az indexelt variációkból lehet legördülő menüvel kiválasztani a számunkra érdekeset.

A böngészés során a rendszer a keresési szempontok szerinti mappákba rendezve listázza az elérhető tartalmat. Szűkíteni a partnerkönyvtárak gyűjteményei szerint lehet. Magán- és oktatási célra a képtartalom szabadon felhasználható.

Tetszett ez a hír? Iratkozz fel hírlevelünkre!
Feliratkozom


Kérdezd
a könyvtárost!