Az év Zöld Könyvtára – IFLA Green Library Award 2019

Az év Zöld Könyvtára – IFLA Green Library Award 2019

2020. február 23. 08:00

Az IFLA Környezetvédelmi, Fenntarthatósági és Könyvtárak Speciális Érdeklődésű Csoportja (Environment, Sustainability and Libraries Special Interest Group) 2016 óta immár negyedik alkalommal díjazta az év Zöld Könyvtárát. A könyvtároshallgatókból, köz- és szakkönyvtárak munkatársaiból, illetve építészekből álló nemzetközi zsűri olyan könyvtárakat szeretne honorálni, amelyek a saját közegükben valósítják meg a környezeti és társadalmi fenntarthatóság elveit. A célkitűzések között szerepel az is, hogy tudatosítsák a könyvtár társadalmi felelősségvállalását, részvételét a környezettudatosságra nevelésben, emellett a „zöld könyvtár”-mozgalom jegyében fontos az épületeknek és a könyvtár működtetésének, programjainak fenntarthatósága, a felelős gazdálkodás a rendelkezésre álló erőforrásokkal. Éppen ezért, mivel a zöld gondolatot minden könyvtár a maga szintjén megvalósíthatja, bármilyen típusú és méretű könyvtár pályázhat a díjra.

A De Gruyter kiadó által finanszírozott nemzetközi pályázaton ez alkalommal 34 könyvtár indult a világ minden tájáról. A győztes a kolumbiai Cali településbeli Biblioteca Pública Municipal Daniel Guillard lett, melynek jelmondata: „Gaia – En mi biblioteca la tierra también es de todos” [Gaia – Az én könyvtáramban a föld is mindenkié]. Az indoklás szerint a könyvtár minden korosztálynak és a hátrányos helyzetű használóknak egyaránt innovatív programokat szervez, hogy növelje az információs műveltséget és a környezettudatos gondolkodást, továbbá fenntartható módon újjáépítse a közösséget a társadalmi és a gazdasági körülmények javításával – mindezt pedig csekély anyagi erőforrás birtokában, ám jól látható eredménnyel valósítja meg.

A díjra jelölt további öt pályázó:

Magyarország, Kiskunfélegyháza, Petőfi Sándor Városi Könyvtár: „A Petőfi Sándor Városi Könyvtár zöld útja műemléki környezetben” jeligéjű pályázattal a könyvtár a városban 2019-ben indult „Zöld város projektjébe” illeszkedik. Többek között olyan programokat valósítottak meg, mint a madárbarát klub, a környezettudatos tábor, a földrajzi szabadegyetem, a könyvtár belső tereinek zöldítése dézsás növényekkel, az energiatakarékos intézményi működés, a „Hozz egy könyvet –vigyél el egy könyvet!” szekrénykék, végül az öko-munkacsoport megalakítása a szervezeten belül a program fenntartására, a jövőbeli tervek kidolgozására.

Íroroszág, Cork, University College Cork Library: az egyetemi könyvtár elsősorban az épület fenntartható energiagazdálkodására koncentrált. A fűtést, világítás, szellőzést racionalizálták, például nyáron bizonyos terekben nincs mesterséges világítás, így 2016 óta a számítások szerint 613 376 kWh áramot spóroltak meg. Növényekből „élő falat” telepítettek, amely javítja a levegő minőségét. Ivókutakat szereltek fel, hogy csökkentsék a műanyag palackok használatát. Sok kicsi szemetes helyett két nagy szelektív hulladékgyűjtő állomást alakítottak ki. Kiiktatták az egyszer használatos kávéspoharakat, illetve a papírtányérokat a könyvtár területéről. Mindezt ismeretterjesztő kampányok és a használókkal való hatékony kommunikáció egészítik ki.

Franciaország, Réunion, Médiathèque de Saint-Joseph: Réunion szigetén, azaz Franciaország tengerentúli megyéinek egyikében, az Indiai-óceánon Madagaszkáról 800 km-re található Saint-Joseph közel 40 ezer fős városa. A könyvtár új épülete egyszerre táplálkozik a vidék hagyományaiból, és valósítja meg egy modern bioklimatikus létesítmény elvárásait trópusi éghajlati viszonyok közepette. Célja, hogy a generációk találkozásainak színhelye legyen, és felvegye a harcot az analfabetizmus ellen, elérhetővé téve a forrásokat mindenki számára.

Szlovénia, Ljubljana, Knjižnice Šentvid: Šentvid valaha önálló település volt, ma Ljubljanához tartozik, könyvtára így a Ljubljanai Városi Könyvtár 35 fiókkönyvtárának egyike. Mivel jelentős zöldterület veszi körül, a könyvtár a természettel való harmóniára törekszik. Felújítása során környezetbarát anyagokat és energiatakarékos izzókat használtak. A gyűjteményben ökosarkot alakítottak ki, ezen felül 2015 óta minden hónap harmadik hetében ökohetet rendeznek, számos programmal felnőtteknek és gyerekeknek (előadások, mesék, workshopok). A várossal és a helyi oktatási intézményekkel is együttműködnek a fenntarthatóság és az esélyegyenlőség megteremtésére, ennek jegyében olyan kezdeményezéseket is támogatnak, mint a helyi piac vagy az éves önkéntes takarítási nap.

Amerikai Egyesült Államok, New York, „Sustainability Initiative of the New York Library Association”: a New York-i Könyvtáros Egyesület Fenntarthatósági Kezdeményezése több elemet foglal magában. Meghatározták a fenntarthatóság fogalmát: stabil a környezet szempontjából, gazdaságilag megvalósítható, és a társadalmi esélyegyenlőséget szolgálja. Az egyesület a stratégiaalkotás mellett gyakorlati útmutatókat is kínál, ezek közül kiemelkedik a Roadmap to Sustainability című kiadvány és mobilalkalmazás, valamint a Sustainable Library Certification Program nevű minőségbiztosítási keretrendszer, amely segít eligazodni a könyvtárvezetőknek a zöld könyvtár megteremtéséhez vezető úton. Végül Community Change Agents címmel egy továbbképzési programot is szerveztek a témában.

Tetszett ez a hír? Iratkozz fel hírlevelünkre!
Feliratkozom


Kérdezd
a könyvtárost!