Virtuális sport a könyvtárban

Virtuális sport a könyvtárban

2022. augusztus 27. 13:15

Virtuális sportolási lehetőségnek adott otthont júliusban a gyékényesi könyvtár, mely ösztönzőleg hat az otthoni, egyéni, vagy akár csoportos tornázáshoz.

Az újdonságnak számító virtuális sportolási lehetőség megálmodói és megalkotói ingyenesen elérhető videók formájában teszik lehetővé a szórakoztató, fejlesztő és stresszoldó testedzést, gyermekek és felnőttek számára egyaránt. A Varga-testvérek 2 évvel ezelőtt indították el Youtube csatornájukat, ahol egy digitális, bárki számára elérhető szituációs kognitív fitneszjátékcsomagot kínálnak. Mit értünk ez alatt?

  • Szituációs, mert a játékos folyamatosan új ingereket kap, új szituációkra kell reagálnia.
  • Kognitív, mert a mozgás egy kis agytornával van összekötve.
  • Fitnesz, mert a test meg van dolgoztatva.
  • Játék, mert elénk tár egy virtuális környezetet, ami játékossá teszi a sportolást.

A játékot mindenki a saját (edzettségi) szintjén tudja űzni, a videók között találhatunk gyerekeknek, szülőknek és élsportolóknak való pályákat is, de akár egy egész család, osztály, csapat, tábor közösen is játszhat velük. S mindehhez nincs szükség semmilyen speciális eszközre vagy érzékelőre, csupán egy hétköznapi okoskészülékre, amin keresztül a képzelet találkozik a valósággal.

A Gyékényes Könyvtári, Információs és Közösségi Hely ennek a remek kezdeményezésnek adott helyet a júliusban megrendezett falunapon, ahol a program készítői projektorra vetítették ki a videókat, így együtt mozoghatott valamennyi korosztály képviselője.

„Mivel délelőtt egy gálameccsen vettek részt Gyékényesen, így felajánlották, hogy délután egy élményekben gazdag sportos programot tartanak játékaikkal. Már korábban is találkoztam Sportmanji videó pályáival, sőt testnevelő tanárként használtam is online oktatás gyanánt, így tudtam, szeretni fogják a gyerekek.

A testvérpár könyvtárunktól csak egy projektort és némi helyet kért, más nem is kellett, hiszen maguk a játékok Youtube videók. A délutáni program a tervezett 1 helyett közel 2 órán át tartott, mert mindig voltak érdeklődők. Zömmel gyerekek érkeztek, de felnőttek is kipróbálták a játékpályákat. Lehetett lézerkardozni, exatlonozni, virtuális falakon átugrani, sőt még focikapusként vagy éppen Kevin betörőjeként is játszani. Ezen kívül a testvérpár vicces fogócskákat, sőt bemutatót is tartottak, amiből kiderült, hogy ezek a játékok mennyire sokoldalúan fejlesztik a velük játszókat. A délután folyamán több szülő is kért segítséget Sportmanjitól, hogy melyik játékpálya ajánlott gyereküknek, fogyáshoz stb.

Azt gondolom, Sportmanji Youtube videói nagyon hasznos játékokat nyújtanak a családoknak, ezért amely könyvtár teheti, bátran készítsen többször is Sportmanji foglalkozást, akár Tamás és Balázs nélkül is, akik biztosan segítenek tippekkel, tanácsokkal a távolból is.

Ami pedig a képeken, videókon is látszik, több család egyszerre, együtt játszottak, sportoltak, szórakoztak. Voltak, akik már másnap folytatták a sportmanjizást otthonukban is, és mi is tervezzük, hogy többször is legyen ilyen program.” – nyilatkozott Gergelics Sándor, a könyvtár vezetője.

 

Falunapi program Gyékényesen
Forrás: Facebook: Sportmanji - Youtube játékok

 

A játékpályák elérhetősége: https://www.youtube.com/c/SportmanjiJatek

Tetszett ez a hír? Iratkozz fel hírlevelünkre!
Feliratkozom


Kérdezd
a könyvtárost!