Mesepedagógia felnőtteknek és a Sárkányos Gyerekkönyvtár - Családi hét magazin

Mesepedagógia felnőtteknek és a Sárkányos Gyerekkönyvtár - Családi hét magazin

2021. január 15. 09:00

A Családi hét magazin 2021. január 4-i adásának első felében Ivády Zsuzsa műsorvezető a mesepedagógiáról folytatott beszélgetést Bajzáth Máriával a Népmesekincstár Mesepedagógia Műhely vezetőjével, programgazdájával. A párbeszéd során főként arról volt szó, hogy a felnőttekre milyen hatással van a módszertan.

A mesepedagógia lényegéről az egy héttel korábbi adásban esett szó. Röviden összefoglalva: az élményt jelentő mesemondás és mondókázás által mindenki megtalálhatja a neki szánt üzenetet, ezzel segítve az önismeretet, a másokhoz való kapcsolódást és a helyünk megtalálását.

Bajzáth Mária, elmondása szerint elfogult a magyar népmesékkel kapcsolatban, mivel azok mindannyiunk számára meghatározó élményeket nyújthatnak. A gyerekek folyamatosan kérdéseket tesznek fel, amelyekre a meséken keresztül is választ várnak. Például a test egészen kicsi kortól kezdve foglalkoztatja őket, azonban a magyar népmesék nem tartalmaznak olyan elemeket, melyeken keresztül választ kaphatnának. Az ilyen jellegű kérdések esetén az általa válogatott Népmesekincstár című sorozat világi gyűjtéseiből vesz segítséget, mely egészen a Celebesz szigetektől a dél-amerikai kultúráig tartalmaz meséket.

Érdekesség, hogy a népmesék eredetileg a felnőtteknek szóltak, mindaddig amíg a Grimm fivérek be nem vitték ezt a műfajt a gyerekszobába. Végül a meséket száműzték a gyermekirodalmak közé, pedig a felnőtteknek is ugyanúgy szüksége van arra, hogy időnként belecsöppenjenek egy másik világba.

Jelenleg a mese reneszánszát éli és fokozatosan teret nyer a felnőttek életében is. Meseműhelyeket, -kocsmákat, - fesztiválokat, -utakat szerveznek az ország több pontján is. A kérdés csak az, hogy találkozik-e az ember egy olyan mesemondóval, illetve mesével, ami megszólítja őt. Ha ez megtörténik, akkor az reményt adhat arra, hogy általuk a következő generációból már rendszeres (mese)olvasó válik.

Az adás második felében, Dienes Évával, a Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár Sárkányos Gyerekkönyvtárának vezetőjével elhangzott beszélgetést hallgathattuk meg a gyerekek olvasási szokásairól, a könyvtárhálózat online működéséről.

A könyvtárak bezárása új kihívás elé állította a könyvtárakat, azonban számos meglévő szolgáltatást sikerült online formában is megvalósítaniuk. Ilyen például a személyre szabott könyvajánló is, amely karácsony előtt december 9-én indult és már az eddig eltelt idő alatt is nagyon sokan vették igénybe. A személyes segítségnyújtás helyettesítéseként jött létre ez az e-mailes forma. Így a szülők néhány fontos adat megadása után (nem, kor, érdeklődési kör, esetleg eddigi olvasmányok) egyénileg szabott 8-10 pontos listát és különböző tippeket kapnak a könyvtárosoktól. Ez a szolgáltatás jelenleg is elérhető, és folyamatosan várják a megkereséseket mindenkitől, s nem csak a beiratkozottaktól.

Hallhattuk, hogy a Sárkányos Gyerekkönyvtár és a FSZEK tagkönyvtárainak közreműködésében mennyi színes program és foglalkozás vár minket rendszeresen az online felületeiken. A teljesség igénye nélkül ilyenek például a mesevideók és felolvasások, a nagy sikerű kvízjátékok, a kézműves foglalkozások, a társasjáték ajánlások  kiemelten a könyves háttérrel rendelkező játékokra  és az online drámajátékok.

Éva úgy látja, hogy nőtt az online felületeken való érdeklődés és látogatottság, habár ők nagyon várják már a könyvtárak újranyitását. Több meglepetés is várja már az olvasókat, köztük kuckós helyek, megújult külső és további újdonságok. Tervben van társasjáték klubok szervezése, a baba-mama klub újbóli elindítása, rendhagyó író-olvasó találkozók és megannyi élménydús kézműves, könyvtárhasználati vagy éppen mesepedagógiai foglalkozás.

A könyvtár szeretne hozzájárulni ahhoz, hogy a gyerekek felnőttként is olvasók legyenek és kritikusan gondolkodó felnőtté váljanak. Így tehát a Sárkányos Gyerekkönyvtár is nem véletlenül kapta ezt az elnevezést. A mesében a sárkány a tudás és a kincs őrzője, és ezt a tudást szerezhetik meg az olvasók a gyermekkönyvtárban is hallhattuk a beszélgetés vége felé.

A teljes adást itt hallgathatjátok meg: https://bit.ly/2LCjxZh

 

Tetszett ez a hír? Iratkozz fel hírlevelünkre!
Feliratkozom


Kérdezd
a könyvtárost!