Fogadj örökbe egy régi könyvet! Közösségi adománygyűjtés könyvrestaurálásra

Fogadj örökbe egy régi könyvet! Közösségi adománygyűjtés könyvrestaurálásra

2020. augusztus 25. 08:00

A németországi Universitätsbibliothek Würzburg 2019-ben ünnepelte alapításának 400. évfordulóját, 2018-ban ezért közösségi adománygyűjtő projektet kezdeményeztek a veszélyeztetett állapotban lévő régi könyvek megmentésére. Az öregdiákok egyesületének körében indított kampánynak hála 2019-ben már ki tudták állítani a restaurált köteteket, az adományozók pedig egyedi ajándékokban részesültek.

A régi és ritka könyvek, kódexek, ősnyomtatványok egy-egy könyvtár nagy becsben tartott kincseinek számítanak, ezért különösen fontos a megőrzésük az utókor számára. A németországi Universitätsbibliothek Würzburg régi könyves gyűjteményén az idő vasfoga, a nedvesség, a rovarok vagy éppen a második világháború alatt a fészerekben, pajtákban, pincékben való átmeneti tárolás mind-mind rajta hagyták a nyomukat. Valamennyi kötet restaurálására sem megfelelő szakember, sem anyagi forrás nem állt rendelkezésre, ezért úgy döntöttek, hogy közösségi adománygyűjtésbe kezdenek, hogy restaurálják a legrosszabb állapotban lévő példányokat. Hasonló gyűjtésre már korábban is volt példa az intézményben, egy-egy fontos kéziratot restauráltak is egyesületek, klubok segítségével. Az öregdiák-szervezet referensének a fejében született meg az ötlet, hogy az egyre sürgetőbb könyvrestaurálásra is a régi hallgatókat mozgósítsák, hiszen mindannyian használták a könyvtárat tanulmányaik során, és sokan közülük elkötelezettek a kulturális örökség megőrzése mellett.

A projektet össze lehetett kötni az egyetemi könyvtár 400 éves fennállásának megünneplésével, így a 2018-ban gyűjtött adományokból restaurált könyveket 2019-ben már ki lehetett állítani a jubileumi események során. A program hivatalos meghirdetése előtt az öregdiák-szervezet elnöksége és az egyetem vezetői számára tájékoztatót tartottak, a könyvtár pedig kiválasztotta a legkritikusabb állapotban lévő 24 kötetet, leírták a károsodások jellegét, és megadták a restaurálás és a hozzá kapcsolódó digitalizálás költségeit; az összegek jellemzően 1000 és 2000 euró között mozogtak. Következő lépésként egy honlapot hoztak létre az öregdiák-szervezet aloldalán, „Könyvkeresztszülő-projekt” (Buchpatenschaftsprojekt) címmel. A honlapon a támogatható könyvek képekkel és alapadatokkal (leírás, „életrajz”, állapot, állományvédelmi költség) szerepeltek, emellett itt kapott helyet az adományozó űrlap is, így aki szeretett volna, egy adott könyv „keresztszülőjévé” válhatott. A volt hallgatók mozgósítása érdekében tájékoztató levelet küldtek az öregdiák-szervezet tagjainak, és meghívták őket egy 2018 júniusában tartott rendezvényre, ahol a könyveket személyesen is megtekinthették. Aranyozott iniciálék, színes miniatúrák, régi térképek és városképek, teológiai vagy éppen természetrajzi munkák – olyan jeles művek is bekerültek a körbe, mint Luther Márton wittenbergi Bibliája (1546), Petrarca A jó- és balszerencse orvosságairól című művének első német kiadása (1539), vagy Klaudiosz Ptolemaiosz Geográfiájának humanista újraközlése (1482). A projektben szereplő kötetek anyagukban, méretükben, illusztráltságukban és a kötés típusában is eltértek egymástól, így a restaurálás különös gondosságot kívánt.

Hála a közösségi médiában, az egyetemi hírlevélben és a helyi sajtóban való reklámozásnak, az adományozási kedv rendkívüli volt: rövid idő alatt öt számjegyű összeg gyűlt össze. Minden támogató CD-ajándékot kapott Konrad von Megenberg Buch der Natur című természetrajzának digitális változatával, illetve nevük szerepel a „szponzorált” könyv tartódobozán; akik pedig egy-egy könyv teljes restaurálását finanszírozták, megkapták az adott mű részleteinek fakszimiléjét. 2019 júliusában egy zárórendezvény keretében köszönték meg az adományozók nagylelkűségét.

A restaurálást megfelelő tapasztalattal rendelkező szakemberek végezték, és természetesen a kötetek digitalizálására is sor került speciális, a könyveket legfeljebb 90°-ban kinyitó, kímélő berendezésekkel. A digitális változatok az utómunkát követően hamarosan bárki számára elérhetőek és kutathatóak lesznek az egyetem virtuális könyvtárában. Összegzésként megállapítható, hogy egy elkötelezett közösség segítségével sikerülhet megmenteni és az eljövendő nemzedékek számára megőrizni egy gyűjtemény és egy város fontos kincseit. Bármilyen csodás ugyanis egy-egy digitális másolat, az eredetit semmi sem pótolhatja!

Hasonló kezdeményezésekre, ahol az adományozók egy gyűjtemény könyvritkaságainak restaurálását támogathatják, Magyarországon is találunk példát az ELTE Egyetemi Könyvtárában, vagy éppen tatabányai József Attila Megyei és Városi Könyvtárban.

Tetszett ez a hír? Iratkozz fel hírlevelünkre!
Feliratkozom


Kérdezd
a könyvtárost!