„Az egyik ember szemete a másik kincse” * OPKM-webinárium és gyermekirodalmi bibliográfia a hulladékcsökkentésről

„Az egyik ember szemete a másik kincse” * OPKM-webinárium és gyermekirodalmi bibliográfia a hulladékcsökkentésről

2020. december 14. 09:00
Olvastassunk, gondolkoztassunk a hulladékról! Ajánló könyvtárosoknak, pedagógusoknak. 14. OPKM iskolai könyvtári webinárium. 2020. november 23. 10:00-11.00

Az Európai Hulladékcsökkentési Héthez kapcsolódva 2020. november 23-án az OPKM Gyermek- és Ifjúsági Irodalmi Különgyűjteménye (OPKM-GYIIK) módszertani webinárium keretében mutatta be új tematikus bibliográfiáját.

Annotált ajánló bibliográfia

Az annotációkkal, vagyis ajánlókkal és borítóképekkel kiegészített listában a hulladékgazdálkodás és a hulladékcsökkentés témakörével foglalkozó gyermek- és ifjúsági művek, illetve pedagógusoknak szóló módszertani kiadványok szerepelnek. A témában történő további keresést segítik az OPKM katalógusához vezető "kattintható címek", reméljük, hogy katalógusunk használata során további tartalmakat találnak használóink. A 40 tételes bibliográfia tudatosan vállalt célja, hogy erősen válogatott, igényes és hiteles tartalmakat közlő, a téma tanórai és/vagy könyvtári feldolgozására is jól használható műveket ajánljon a pedagógusok, a könyvtárostanárok és természetesen minden érdeklődő számára. Az ajánlólistánkba kerülő szépirodalmi és ismeretterjesztő művek életkori bontásban szerepelnek, s külön válogatás várja a módszertan iránt érdeklődőket.

Webináriumi műhelymunka

A bibliográfia premierjét, bemutatóját az OPKM iskolai könyvtári webinárium 14. alkalmaként tartottuk. Az Olvastassunk, gondolkoztassunk a hulladékról! címmel meghirdetett programunk során közel 20 résztvevővel ötletelhettünk, gondolkodhattunk az ajánlott művek ajánlószövegeiből kiindulva, azok könyvtárpedagógiai alkalmazásával kapcsolatban. Vendégeink nagyon jó ötleteket adtak egymásnak és persze nekünk is. A közös munka eredménye - hagyományainkhoz híven - meg is tekinthető az OPKM Youtube csatornáján, s elérhető a webes szemináriumunk munkatankönyve is. A visszajelzések alapján a bibliográfia hasznos, beépíthető az iskolai munkába, de a szerkesztők örömmel várják a tartalmi javaslatokat, a módszertani kérdéseket itt: bako.katalin@opkm.hu és domsody.andrea@opkm.hu.

Reméljük, a közös munka eredménye és a tematikus válogatás segíti a hulladékcsökkentés fontos témáját eljuttatni kicsihez és nagyhoz egyaránt.

Európai Hulladékcsökkentési Hét a Sárkányos Gyerekkönyvtárban

Hasonló kezdeményezésre vállalkozott a FSZEK KK Sárkányos Gyerekkönyvtár is. A Facebook oldalukon megosztott bejegyzés szintén igen hasznos segítője lehet eme fontos téma átadásának. Megannyi fontos linket gyűjtöttek össze oktatófilmről, a szelektív hulladékgyűjtés szabályairól, újrahasznosításról, s talán a legfőbb, hogy korcsoport szerint (ovisoknak, iskolásoknak, kamaszoknak és az egész családnak) ajánlanak olvasmányokat ebben a témakörben, amelyekhez a moly.hu-n található könyvadatlapokat csatolták minden esetben, így rögtön elolvashatjuk a hozzájuk tartozó leírást, s akár az olvasók által írott véleményeket is.

 

Képgaléria: 

A címbéli idézet forrása és OPKM-rekordja: Békés Pál: Lomtalanítás a Fehérlófia utcában. Budapest, Csodaceruza, 2007, 14. p.

A műhelymunkát vezette és a bibliográfiát összeállította: Bakó Katalin - Domokos Dóra - Dömsödy Andrea

A tartalmat beküldte: Bakó Katalin

Tetszett ez a hír? Iratkozz fel hírlevelünkre!
Feliratkozom


Kérdezd
a könyvtárost!