Virtuális valóság labor a campuson

Virtuális valóság labor a campuson

2020. szeptember 17. 08:00

A virtuális valóság (VR) már az informatika hőskora óta próbál betörni a piac élvonalába, ám egészen a közelmúltig nem igazán volt meg ehhez a megfelelő technikai háttér. Napjainkban egyre inkább elérhetővé válnak (ahogy csökken az áruk) a VR-szemüvegek, amelyek a komputergenerált képet teljesen valósághűvé tudják varázsolni a felhasználó számára. A technológia terjedésével párhuzamosan megjelentek a VR-eszközök a könyvtárakban is.

A Suffolk Megyei Közösségi Főiskola könyvtárában a HTC VIVE VR-rendszere képezi a labor technikai háttérét, amely később kiegészült egy hordozható Ocolus Go VR-szemüveggel, amely segítségével már a laboron kívül is átélhetik a virtuális valóság élményét a hallgatók.

Tartalmakat a Steam digitális boltból szerezték be az eszközökhöz. Elsődleges szempont a pedagógiai célú hasznosítás volt, így az élethűen ábrázolt környezet, helyzetek prezentációs értéke előnyt élvezett. Néhány példa a felhasználhatóságra: a Speech Trainer szoftverrel a hallgatók egy virtuális előadóteremben fejleszthetik élethűbb körülmények között beszédkészségüket. A Google Earth VR-alkalmazása virtuális kirándulásokra ad lehetőséget. Művészek alkotásainak megtekintésére is van lehetőség VR-környezetben, sőt a Google Tilt Brush programjával a hallgatók maguk is alkothatnak a virtuális térben a vizuális művészeti kurzusokon.

Tetszett ez a hír? Iratkozz fel hírlevelünkre!
Feliratkozom


Kérdezd
a könyvtárost!