Otthonról is használható könyvtári szolgáltatások- 1. rész: Adatbázisok, jelentősebb gyűjtőoldalak

Otthonról is használható könyvtári szolgáltatások- 1. rész: Adatbázisok, jelentősebb gyűjtőoldalak

2020. március 16. 16:30

A járványügyi helyzet kapcsán hozott drasztikus intézkedések miatt az elkövetkező időszakban sokan kényszerülnek otthonuk négy fala között eltölteni mindennapjaikat. Innen kell megoldaniuk a tanítást és a tanulást, a munkát és a kikapcsolódást is. Bár a vírus megfékezése érdekében a magyarországi könyvtárak jelentős része bezárta kapuit, mégis számos szolgáltatással tudnak a lakosság segítségére lenni. Különösen nagy hangsúlyt kapnak ebben az időszakban a távolról, így otthonról is elérhető adatbázisok, digitalizált gyűjtemények, vagy akár e-learning felületek. Válogatásunk első része a nagyobb gyűjtőoldalakat mutatja be, a következő részben a speciálisabb tematikájú digitális összeállításokat ismertetjük.

Europeana

Az Európai Unió által finanszírozott  projekt célja, hogy egy felületen összegyűjtse az „öreg kontinens” digitális kulturális javait. A többmillió tételt tartalmazó gyűjtemény európai levéltárak, múzeumok és könyvtárak digitalizált állományából származik. A portál fő profilja széleskörű témákat felölelő, tematikus virtuális kiállítások közzététele.

Hungaricana Közgyűjteményi Portál

A Hungaricana szolgáltatás elsődleges célja, hogy a könyvtárakban, múzeumokban és levéltárakban közös múltunkról fellelhető rengeteg kultúrkincs, történeti dokumentum mindenki számára látványosan, gyorsan és áttekinthető módon váljon hozzáférhetővé. Az adatbázis folyamatosan gazdagodó virtuális gyűjteményei a gyors ismeretszerzés mellett, a mélyebb feltáró kutatások követelményeinek is megfelelnek.

Magyar Elektronikus Könyvtár

Az Országos Széchényi Könyvtár által már több mint 20 éve működtetett Magyar Elektronikus Könyvtár (MEK) a legrégebbi hazai nyilvános elektronikus könyvgyűjtemény. A digitális állományában jól rendszerezetten és több szempont szerint is visszakereshetővé téve találhatók meg műszaki, gazdasági, humán és társadalomtudományi témájú művek, valamint szépirodalom is. Az állomány egyrészt már szerzői jog hatálya alá nem tartozó, másrészt az alkotók által maguk szabad felhasználásra közzétett művekből tevődik össze. A felajánlott dokumentumokat könyvtárosok tárják fel és illesztik a gyűjteménybe, biztosítva ezzel a gyűjtemény magas szintű rendezettségét. A MEK elsősorban oktatási és kutatási céllal jött létre, így például a hazai iskolákban kötelező olvasmányok többsége is elérhető gyűjteményében. Mobileszközökre optimalizált felülete, valamint akadálymentes változata is elérhető.

Az elektronikus könyveket gyűjtő MEK mellé 2004-ben indult el az Elektronikus Periodika Archívum, valamint 2007-től a Digitális Képarchívum.

Web iskolai könyvtár

A Web Iskolai Könyvtár egy több mint 4000 tételt tartalmazó virtuális gyűjtemény. A közoktatásban az iskolai könyvtárak gyűjteményét és szolgáltatását bővíti. A képzést és a tanulást támogató magyar nyelvű, referensz internetes források adatbázisa, mely felhasználható az iskolai oktató-nevelő munka során.

Távoktatási linkgyűjtemény

A Pécsi Tudományegyetem Egyetemi Könyvtár és Tudásközpont által összeállított linkgyűjtemény, amelynek a célja, hogy támogassa a pedagógusokat és a diákokat a tantermen kívüli tanulásban. A felületen elektronikus dokumentumok, tankönyvek mellett online tananyagok, webináriumok és tantárgyspecifikus gyűjtemények is találhatók.

Magyar Nemzeti Digitális Archívum

A MaNDA adatbázisa a magyarországi múzeumok, könyvtárak, levéltárak, magángyűjtemények, civil szervezetek, valamint kulturális és oktatási intézmények, az Országos Kulturális Digitalizációs Közfoglalkoztatású Programban digitalizált kulturális javait teszi közzé.

Magyarország képes történeti kronológiája

Az adatbázisban történelmünk sorsfordulóit, a mindennapok és ünnepek eseményeit követhetjük nyomon a kezdetektől a második évezred végéig. Az időrendben felsorolt szikár tényeket a tárgyi és szellemi kultúra emlékeivel, korabeli és később született képzőművészeti alkotásokkal illusztráljuk. A képanyag az 1995 és 2001 között kiadott Encyclopaedia Humana Hungarica CD-ROM taneszköz-sorozat javított és bővített időrendjére, valamint az Országos Széchényi Könyvtár digitalizálási munkái során keletkezett képanyagra épül.

 

Számos további érdekes és hasznos adatbázis, digitális gyűjtemény érhető el a könyvtárak.hu oldal Digitális Könyvtár menüpontjában.

Tovább a második részhez!

Tetszett ez a hír? Iratkozz fel hírlevelünkre!
Feliratkozom


Kérdezd
a könyvtárost!