Nemzetközi játékhét a könyvtárban – International Games Week

Nemzetközi játékhét a könyvtárban – International Games Week

2020. augusztus 27. 08:00

A könyvtárakban 2017 óta van lehetőség bekapcsolódni a Nemzetközi játékhétbe (International Games Week), amelyre minden év őszén, novemberben kerül sor. Az amerikai, ausztráliai, skandináv és olasz könyvtárak által elindított, illetve különböző játékforgalmazók által szponzorált esemény középpontjában a videojátékok, társasjátékok vagy akár népi játékok állnak.

A Nemzetközi játékhét (International Games Week) olyan ingyenes kezdeményezés, amely a könyvtárakban való játékot kívánja népszerűsíteni. Az amerikai, ausztráliai, skandináv és olasz könyvtárak által elindított játéknap 2012-től vált nemzetközivé, majd 2017-től nemzetközi játékhétté bővült, amelyhez a világ bármely könyvtára csatlakozhat, ha regisztrál és teret ad valamilyen játékközpontú eseménynek. Hála a játékforgalmazók szponzorációjának, a koordinációt ellátó Amerikai Könyvtárak Egyesülete (ALA) és az önkéntesek a legújabb és legnépszerűbb társasjátékokat is eljuttatják a részt vevő könyvtáraknak.

Videojátékok, társasok, kártyajátékok, partijátékok, népi játékok, vagy akár egyszemélyes játékok – a lényeg az önfeledt szórakozás és a játékos tanulás minden korosztály számára, összhangban a könyvtárak céljaival: az egyéni fejlődés szolgálatával és a közösségépítéssel.

2019-ben november 3. és 9. között került sor a játékhétre, olyan társasjátékok kiemelt ajánlásával, mint a Cryptid, az SOS Dino, vagy a Just One.

Néhány népszerű játék számokban: a társasjátékok közül töretlen sikerű, nyomozós tematikájú Clue 2019-ben ünnepli a 70. születésnapját; a 9 szobával, 6 fegyverrel és 6 gyanúsítottal való játék 324 lehetséges gyilkossági kombinációt tesz lehetővé. A videojátékok világában pedig a Minecraft vált a listavezetővé: az indulása óta eltelt 10 évben 176 millió eladott kópiával a becslések szerint nagyobb példányszámban kelt el, mint a néhai csúcstartó Tetris.

Az évek folyamán olyan könyvtárakon átívelő játékok is összekapcsolták a nemzetközi játéknapon/játékhéten részt vevő közösségeket, mint a Global Gossip Game: ez egyfajta globális „Add tovább!”-játék, amelynek során egy mondatot kell könyvtárról könyvtárra küldeni, Ausztráliától Alaszkáig. De emellett a videojátékokban is lehetőség nyílt többszereplős játékra számos országból egyidejűleg.

Az elmúlt 8 évben 10 407 könyvtár regisztrált erre a játékos rendezvénysorozatra (minden évben közel 2000 könyvtár), 380 könyvtár vett részt videojáték-maratonokon, 174 könyvtárból 2073 fő csatlakozott a Global Gossip Game-hez, és összesen 54 országban tartottak valamilyen eseményt a Nemzetközi játéknaphoz/játékhéthez kapcsolódóan. Európából Németország, Lengyelország, Olaszország, az Egyesült Királyság, Spanyolország, a skandináv államok, valamint Szerbia, Horvátország, Szlovénia és Ukrajna képviseltette magát – Magyarország egyelőre még nem kapcsolódott be.

Tetszett ez a hír? Iratkozz fel hírlevelünkre!
Feliratkozom


Kérdezd
a könyvtárost!