Megújult a Debreceni Egyetem könyvtára

Megújult a Debreceni Egyetem könyvtára

2020. október 8. 08:00

Átadták a Debreceni Egyetem megújult Egyetemi és Nemzeti Könyvtárát. Kényelmes, otthonos környezettel, modernizált szolgáltatásokkal és további a hallgatói életet, a nyugodt tanulást segítő fejlesztésekkel várják az olvasóikat.  

Az átalakítások során újragondolták az eddigi terek funkcióit és egy sokkal barátságosabb, a modernitás mellett a tradíciókat is megőrző dizájnt és környezetet alakítottak ki, amelyben még szabadabban tölthetik el az idejüket az egyetem polgárai. A cél az volt, hogy egy valódi harmadik tér alakuljon ki, ahol a látogató jól érzi magát, inspirálódik, valamint nyugodt környezetben tanulhat. 

Ehhez olyan funkciókat építettek be a könyvtár környezetébe, amelyek mára elengedhetetlenek (hálózati áramforrások a lehető legtöbb helyen, rejtett USB-csatlakozók, stb.), illetve jelentős lépést tettek az önkiszolgáló folyamatok támogatása felé. 

Az összesen majdnem 400 millió forintos ráfordítással megvalósult beruházásnak köszönhetően 21. századi megújult infrastruktúra várja a látogatókat. Az Élettudományi Épület és Könyvtár hallgatói terei 59,4 millió, míg a Főépület Egyetemi és Nemzeti Könyvtár terei 170,7 millió forintból újultak meg. Emellett egy EFOP projekt keretén belül az Élettudományi Könyvtár fejlesztésére informatikai- és szemléltető eszközöket is vásároltak 61 millió forint értékben. Az építési beruházásokat kiegészítve, a szükséges bútorok beszerzését az egyetem saját forrásból 81,7 millió forint összegben támogatta. Emellett a RFID technológia beszerzésével egy további fejlesztés is megvalósult 16,7 millió forint saját forrásból. 

Az értékeket megőrizve gondolkodunk további új távlatokban, legfontosabb célkitűzésként szem előtt tartva, hogy látogatóink ne csak olvassanak, hanem tanuljanak és gondolkodjanak is. Ennek érdekében a megújult tereknek és az új technológiai eszközöknek köszönhetően a DEENK jelentős lépést tett a jövő könyvtárának megteremtése felé – mondta el a megnyitó ünnepségen Karácsony Gyöngyi a DEENK főigazgatója. 

A csatolt galériában betekintést nyerhet a DEENK megújult tereinek egy-egy részletébe, de ha részletesebben is érdekelné az egyetemi könyvtár innovációja érdeklődjön levélben az intézmény vezetett sétáinak egyikéről. 
Szívesen várjuk! 

Képgaléria: 

A tartalmat beküldte: Debreceni Egyetem Egyetemi és Nemzeti Könyvtára

Tetszett ez a hír? Iratkozz fel hírlevelünkre!
Feliratkozom


Kérdezd
a könyvtárost!