Kreatív közösségi alkotótér a könyvtárban – Makerspace labor Békéscsabán

Kreatív közösségi alkotótér a könyvtárban – Makerspace labor Békéscsabán

2020. február 24. 10:30

A Békés Megyei Könyvtár egy TIOP pályázatnak köszönhetően 2015-ben szerezte be – elsőként Magyarország közkönyvtárai között – első 3D-s nyomtatóját. A dinamikusan fejlődő 3D-technológia nem volt elérhető Békés megye oktatási intézményeiben, ezért a megyei könyvtár vállalta magára esélyegyenlőségi feladatként az új technológia megismertetését a térség iskolásaival. Az Arany János emlékév alkalmából például a Toldi szereplőit nyomtatták ki műanyag figurákként és adták át a gyerekeknek, akik jeleneteket alkottak a költeményből.

Ami a diákok informatikai képzését illeti, a Békés Megyei Könyvtár próbahelyszínként csatlakozott a Technológiai Oktatásért Alapítvány Skool nevű projektjébe, amelynek keretében 10-14 éves lányok ismerkedhettek a Scratch programnyelvvel. 

2018-ban fordulópont volt nemcsak a békéscsabai, hanem a hazai közszféra életében a makerspace típusú élménypedagógiai központ, a Kollabor életre hívása, egy uniós pályázatnak köszönhetően, a Békés Megyei Könyvtár és az Életfa Kulturális Alapítvány közös konzorciumában. A gyors technológiai fejlődés következtében a mai gyerekek többsége olyan munkát fog végezni felnőtt korában, amely napjainkban még nem is létezik, ezért létfontosságú, hogy mielőbb felfedezzék a magukban szunnyadó kreativitást és megtanuljanak élni is készségeikkel. A Kollabor élménypedagógia lényege a felfedezés és a tapasztalati tanulás. A gyakorlatszerzésre szolgáló közösségi alkotótérben számos szakkör és foglalkozás várja az érdeklődőket. 

Némi ízelítő a kínálatból: 

  • A mozgás- és idegrendszer összefüggéseinek élményszerű felfedezése biofeedback eszközökkel.

  • Stresszkezelő játékok.

  • Gasztronómiai élményfoglalkozások az egészséges táplálkozás és az élelmiszeripar összefüggéseinek megismerésére a Kollabor jól felszerelt konyhájában.

  • 3D-s nyomtatás: termékfejlesztés az ötlettől a megvalósításig.

  • Ipari automatizálással, robotikával foglalkozó szakkör.

  • Okos város szakkör.

  • Élményturizmus-tervezés: természeti- és kulturális értékek feltérképezése digitális eszközökkel.

A kollabornak a Békés Megyei Könyvtár ad otthont, a foglalkozásokat művészekből és szakértőkből álló csapat tartja. Huszonegy környékbeli iskolával alakítottak ki együttműködést a projekt keretében.

Tetszett ez a hír? Iratkozz fel hírlevelünkre!
Feliratkozom


Kérdezd
a könyvtárost!