Könyvtár nyílt az Antarktiszon!

Könyvtár nyílt az Antarktiszon!

2021. január 12. 14:00

A Little Free Libraries (Kis Szabad Könyvtárak) mozgalom megnyitotta legújabb szabad könyvtárát a Déli-sarkon, így már mind a hét kontinensen jelen vannak. Világszerte több, mint 100 ezer Kis Szabad Könyvtár létezik (Magyarországon 3 helyen), és Dr. Russell Schnellnek köszönhetően már az Antarktiszon is van egy. Schnell a Nemzeti Óceáni és Légköri Adminisztráció (NOAA) légköri tudósa, aki 2007-ben a Nobel-békedíj társ-kitüntetettje lett az Éghajlatváltozás Nemzetközi Testületében végzett munkájáért.

A Kis Szabad Könyvtár mozgalom mögött álló közösség fából felépített kis könyves szekrényeket helyez el szerte a világon, azzal a céllal, hogy közösséget építsen, népszerűsítse az olvasást és kreatív módon tegye lehetővé a könyvcserét, hiszen ezekbe a kis szekrényekbe bárki elhelyezheti feleslegessé vált könyveit és persze vihet is el belőlük.

Dr. Schnell felépítette kis szabad könyvtárát otthon, Boulder városában (Colorado, USA), majd magával vitte a munkahelyére, az Antarktiszra! A NOAA Atmoszférikus Kutató Obszervatóriumának területén található könyvtárban az érdeklődők tudományos-fantasztikus regényeket, novellás köteteket és szakirodalmakat találnak. Ahogy Dr. Schnell fogalmaz: "Könyvek képekkel színes fákról, meleg sivatagról, vízről, tengerpartokról, búzamezőkről, és állatokról, na meg a Déli-sarkon jellemző madarakról. Errefelé a könyvtáron kívül minden teljesen fehér, amerre a szem ellát."

 

Kis Szabad Könyvtár a Déli-sark helyét jelölő Földgömb mellett. (Fénykép: Yuya Makino)

 

A Kis Szabad Könyvtár egy kis melegséget nyújt a helyiek számára, ami kell is, hiszen arrafelé egyáltalán nincs napfény az év felében és a hőmérséklet -65 Celcius-fok alá is süllyedhet.

A Déli-sarkon található könyvtár egyébként nem az első könyvtára Schnellnek, elhelyezett már 36 másikat is a világon. Az elsőt 2013-ban építette lánya St. Louis-i otthonának, majd egy másikat saját városának. Azóta nincs megállás, könyvtárat létesített a Fuji-jegyen, az ausztráliai Warrnamboolban, a kanadai First Peoples Cree rezervátumban és még sok más helyen. Még további nyolc könyvtár készen áll a telepítésre és javaslatokat is fogad, hogy hol helyezzen el újabbakat. Nem semmi akarat és lelkesedés!

 

Little Free Libraries

Russell Schnell azzal a kis könyvtárral, amelyet az Maskwacisban (Alberta), az Első Nemzetek Rezervátumához épített. (Fénykép: Susan Schnell)

Schnell eltökéltsége abból fakad, hogy gyerekkorában nem jutott hozzá könyvekhez. "Amikor végre lehetőségem volt rá, minden alkalmat megragadtam, hogy új könyvekkel bővítsem a gyűjteményemet." Kitartást kívánunk a professzor munkájához!

 

Kis Szabad Könyvtárak Magyarországon:

Diósd, Zöldfa u. 3.

 

1039 Budapest, Kinizsi utca

 

Ivád, Petőfi Sándor út

 

Ha kedvet kaptál egy saját Kis Szabad Könyvtár létesítéséhez, itt tudod elkezdeni a megvalósítását.

Sok-sok kép a Kis Szabad Könyvtárakról a projekt Instagram-oldalán.

Érdemes követni a Facebook-oldalukat is még sok érdekes tartalomért.

Térképen a Kis Szabad Könyvtárak: Little Free Library Map

Ha alapítottál valahol egy saját könyvtárat, mindenképp mutasd meg nekünk!

Képgaléria: 
Tetszett ez a hír? Iratkozz fel hírlevelünkre!
Feliratkozom


Kérdezd
a könyvtárost!