Karácsonyi ajándékötletek a könyvtárból

Karácsonyi ajándékötletek a könyvtárból

2020. december 8. 09:00

Az olvasás az egyik legjobb dolog a világon. Talán ezért is van az, hogy a könyv az egyik legnépszerűbb, de az is lehet, hogy „a” legnépszerűbb karácsonyi ajándék. Azt hiszem, abban egyetértünk valamennyi kultúráért és olvasásért rajongó emberrel, hogy egy jól eltalált könyvvel néhány ezer forintból örök életre szóló élményt lehet szerezni a megajándékozottnak. Ugyanakkor mindannyiunk előtt ismert az is, hogy ha nem találjuk el a szerettünk szívének kedves olvasmányát, akkor könnyen meglehet, hogy a nagy gonddal kiválasztott könyv pár napon belül az antikváriumban, vagy – rosszabb esetben – örökre a polcon landol olvasatlanul, dísztárggyá silányulva. De akkor hogyan lehet úgy olvasást ajándékozni, hogy az garantáltan célba érjen? Természetesen a könyvtárból!

Ajándékozz könyvtári tagságot!

Ha hisszük, ha nem, még mindig nagyon sokan vannak olyanok, akik szeretnek olvasni, de mégsem járnak könyvtárba. Sok könyvtár kínál könyvtári tagságot Karácsonyra! Erre lehet példa a zalaegerszegi Deák Ferenc Megyei és Városi Könyvtár kínálatában szereplő ajándékkupon, amellyel valóban meg lehet örvendeztetni az olvasni szerető rokont vagy barátot. Ha a közeledben lévő könyvtár nem hirdet ilyen kupont, egy próbát mindenképpen megér, hogy bemenj és csináltass egyet! Hidd el, ha ecseteled a könyvtárosoknak, hogy olvasójeggyel szeretnéd meglepni egy szerettedet, meg fogják találni a módját, hogy teljesítsék a kívánságodat. Sőt, így valóban olyan ajándékot adsz, ami egyedi és ami másnak talán nem is jut eszébe.

Egy különleges e-könyv?

Az e-könyvek népszerűsége ha lassan is, de folyamatosan növekszik. Az EOD (Ebooks On Demand) szolgáltatás lényege, hogy egy általunk kiválasztott könyvet digitalizáltatunk a könyvtárral. A lapok kinézetükben pontosan megegyeznek az eredetivel, csak éppen a mű rendelkezik az elektronikus dokumentumok minden előnyével, azaz kereshető, másolható és kis helyen is elfér. Jelenleg Európa nemzeti könyvtárai, köztük az Országos Széchényi Könyvtár kínálja ezt a szolgáltatást azoknak a műveknek az esetében, amelyek már nem tartoznak a szerzői jog hatálya alá, így szabadon másolhatók. Mondhatnánk, hogy így éppen a legfrissebb tartalmak maradnak ki, de így is több százezer címből válogathatunk. Egy igazi bibliofil pedig hogyan tudna ellenállni például Ady Új versek, vagy Kosztolányi Esti Kornél első kiadásának, még ha elektronikusan is.  

Születésnapi csomag Karácsonyra?

Sok könyvtárban érhető el születésnapi csomag szolgáltatás. Ezek azonban nem onnan kapták a nevüket, hogy kizárólag születésnap alkalmából adhatók, hanem onnan, hogy az illető születésének napján megjelent cikkekből kínálnak reprezentatív válogatást. Így ez is adható születésnap mellett névnapra, ballagásra, diplomaosztóra, esküvőre, Húsvétra és természetesen Karácsonyra is! Az igénylőnek a pontos napot kell megmondania, hogy mikor született az a személy, akit meg szeretne ajándékozni, mire a könyvtárosok kikeresik az aznapi újságok híreit és összeállítanak belőle egy egyedi újságot. Nagyobb könyvtárakban válogathatunk akár idegen nyelvű újságokból, vagy bármilyen szaklap kínálatából és kérésre – némi felár ellenében – a szerettünk születéséről szóló kitalált (gólya)hírt is becsempésznek a régi cikkek közé. Az eredmény mindenképpen különleges és száz százalékig személyre szóló lesz! 

Ha vékonyabb tárcával, több idővel és nagy szívvel rendelkezel

A fenti megoldások természetesen pénzbe kerülnek, de kis fantáziával a születésnapi csomagot akár magad is megvalósíthatod. Ehhez segítségedre lesznek a Hungaricana oldalán elérhető, digitalizált helyi újságok adatbázisai. A legtöbb megyei hatókörű városi könyvtár pár éve digitalizáltatta a helyi lapokat, amelyek igazi kincsesbányát jelentenek egy-egy adott nap híreire vadászóknak. Példaként említhetjük a Hamvas Béla Pest Megyei Könyvtárat, amely a Pest Megyei Hírlap 1957 és 1995 közötti lapszámait digitalizálta, a Bródy Sándor Megyei és Városi Könyvtár pedig egy egész sor Heves megyei lapot. Nincs tehát más dolgunk, mint türelmesen végigböngészni a Hungaricana kínálatában szereplő lapokat, majd megkeresni az adott év adott lapszámát és szépen összemásolni egy kis újságot! A hatás fergeteges lesz, hiszen ki ne vágyna egy kis időutazásra éppen arra a napra, amikor először látta meg a napvilágot.

Kellemes karácsonyi készülődést kívánunk!

Tetszett ez a hír? Iratkozz fel hírlevelünkre!
Feliratkozom


Kérdezd
a könyvtárost!