Éjszaka a könyvtárban

Éjszaka a könyvtárban

2020. szeptember 3. 08:00

Míg a közkönyvtárak az önkiszolgáló kölcsönzés és visszavétel egész napos elérhetőségét igyekeznek megteremteni, a felsőoktatási könyvtárak egyre gyakrabban várják használóikat tényleges 0–24 órás nyitvatartással. A következőkben bepillantást engedünk abba, milyen is az „éjszakai műszak” a könyvtárosok szemszögéből.

Míg a közkönyvtárakban a 0–24 órás elérhetőség elsősorban az önkiszolgáló kölcsönzés és visszavétel terjedését, valamint a távoli elérésű online szolgáltatások bővítését jelenti, a tényleges egész napos nyitvatartást egyre több felsőoktatási könyvtár vezeti be, alkalmazkodva a hallgatók elvárásaihoz és tanulási szokásaihoz. Némely könyvtárban ilyenkor csak bizonyos terek és szolgáltatások használhatók, önkiszolgálással, máshol egy-két könyvtáros tart „éjszakai ügyeletet”. Az atlantai Georgia Tech Libraryben dolgozó két állandó „éjszakai könyvtáros” tapasztalatai egy meglehetősen sajátos világra és az éjjeli bagolyként betérő hallgatók furcsaságaira világítanak rá.

Egyfelől léteznek olyan hallgatók, akik szeretnek késő este vagy hajnalban dolgozni, kiiktatva a zavaró tényezőket. Másfelől számolni kell a notórius későkkel és mindent az utolsó pillanatra hagyókkal, akik a reggel 8-as szemináriumra hajnal 3-kor kezdik el a beadandó elkészítését. Magától értetődik, hogy ilyenkor a könyvtár a legmegfelelőbb helyszín a tanulásra és a munkára – a puszta tér és infrastruktúra mellett az elérhető online és a fizikai források, valamint a számítógépes munkaállomások és egyéb IT-eszközök (pl. nyomtatók) miatt. Sokan céltudatosan készülnek az éjszakai hajrára: a könyvtárosok gyakran látnak ennivalóval, fejhallgatóval, takarókkal, sőt, hálózsákkal (!) felszerelkezett egyetemistákat is. Mivel a Georgia Tech Libraryben csak két munkatárs van éjszaka szolgálatban, ők a könyvtár „arcai”, akiknek minden problémát meg kell oldaniuk a nem működő nyomtatóktól az éjszakai házhoz szállítást vállaló kínai étterem felkutatásáig. Az olvasók, akik ebben az idősávban használják a könyvtárat, sokfélék; közös bennük, hogy általában feszített az időbeosztásuk, több feladatot végeznek egyszerre, vagy éppen tanulás mellett dolgoznak, ezért a könyvtár egy megbízható és biztos pontot jelent a számukra. Az éjszakai ügyeletet ellátó kollégák sokszor találkoznak kétségbeesett vagy frusztrált egyetemistákkal, ezért empatikusnak kell lenniük: tudni kell, mikor kell hallgatni, mikor van szükség a beszélgetésre, észre kell venni, ha valaki a végkimerülés határán van, vagy akár orvosi ellátásra szorul. Hajnal 4-kor a könyvtárosok szemet hunytak már afelett is, ha valaki otthon felejtette a diákigazolványát és már nem volt ideje hazamennie érte. A szabályok betartása és az emberséges hozzáállás között tehát állandóan egyensúlyozni kell, hogy a könyvtár éjfél és reggel 8 között is a használók megelégedésére és javára működhessen.

Hasonló, 0–24 órás nyitvatartás Budapesten a Semmelweis Egyetem Központi Könyvtárában áll az egyetemi polgárok rendelkezésére. De egyebek mellett megemlítendő, hogy a Pécsi Tudományegyetem és a Debreceni Egyetem bizonyos könyvtáraiban a vizsgaidőszakban meghosszabbított, éjfélig tartó nyitvatartással várják az egyetem hallgatóit és dolgozóit.

Tetszett ez a hír? Iratkozz fel hírlevelünkre!
Feliratkozom


Kérdezd
a könyvtárost!