Egyedi maszkok a könyvek, filmek és rajzfilmfigurák szerelmeseinek

Egyedi maszkok a könyvek, filmek és rajzfilmfigurák szerelmeseinek

2020. augusztus 29. 08:00

Magyarországon az Emberi Erőforrások Minisztériuma 2020/21-es tanévre vonatkozó rendelete szerint, az iskolákban nem lesz kötelező a maszkviselés, azonban az osztálytermekben gondoskodni kell a védőtávolság betartásáról, illetve az általános iskola felső tagozatában és a középiskolában a közösségi terekben, ha ez nem tartható be, javasolt a maszk viselése. (PDSZ, 2020)

Ettől függetlenül, a diákok nagy része tömegközlekedési eszközt is használ az utazáshoz, ahol már kötelező a maszk viselése, vagy a száj és az orr egyéb módon (pl. sállal, kendővel) történő eltakarása. Így a tanszerek mellett a maszk is felkerül a beszerzendő dolgok listájára.

Országos szinten is tapasztalhatjuk, hogy sokan használják fel az elmaradt rendezvények, szabadidős programok, utazások okán újonnan jött szabadidejüket szabásra, varrásra, szebbnél szebb maszkok készítésére. Azonban nem csak egyéni megmozdulások történtek ennek kapcsán. Több olyan szervezet is elkezdett egyedi védőfelszereléseket gyártani, amelyek nem önmaguk, hanem más, kisebb vállalkozások életét próbálják ezzel segíteni, vagy épp megmenteni.

Mint ahogyan a táska, a tolltartó vagy a ruhadarabok, úgy a maszk is tartalmazhat olyan színeket vagy motívumokat, amelyek a használó ízlésvilágához közel állnak. Azoknak a fiataloknak és felnőtteknek akik szeretik a könyveket, filmeket és rajzfilmfigurákat, számos kreatív maszk áll a rendelkezésére, ráadásul a gyerekek esetében különösen fontos, hogy olyat választhassanak ki, amelynek viselésében örömüket lelik, vagy legalábbis kevésbé viseli meg őket. Sokkal könnyebb így rábírni őket a maszkviselésre, mintsem önmagában a rendelet megértetésével. Ezekből néhány példa:

Az Out of Print vállalat könyves témájú maszkokat készít, amelyek eladásának egy részéből a Könyvipari Jótékonysági Alapot támogatják.

A Disney, Pixar, Marvel vagy Star Wars művek kedvelői a shopdisney.com oldalon biztosan találnak kedvükre való maszkot. Ráadásul a vásárlással támogathatják a Medshare egészségügyi ellátást segítő munkáját.

A Harry Potter rajongókat színes választékkal várja a MaskClub webáruház. Többek közt megtalálhatók itt a Roxfort házak mintájával, illetve különböző logókkal ellátott remekművek is.

A Redbubble irodalmi és könyvtáros témájú védőeszközöket tervez minden korosztály számára. A remek dizájner ötletek közt szinte bárki találhat neki megfelelőt.

Ha valaki azonban mégsem találta meg a neki leginkább tetsző darabot, a snapfish.com-on elkészítheti a saját, névvel, betűvel, képpel vagy bármilyen egyéb motívummal díszített darabját.

Képgaléria: 

Felhasznált források: 

PDSZ - Pedagógusok Demokratikus Szakszervezetének Facebook oldala, 2020. 08. 17.: https://www.facebook.com/pedagogusok.d.szakszervezete/photos/a.718405034934736/3037151846393365/?type=3&theater
SLJ - School Library Journal: Face Masks Kids and Adults Will Want to Stick Their Noses In, 2020. 08. 09.: https://www.slj.com/?detailStory=face-masks-kids-adults-covid-19-your-home-librarian

Illusztrációk forrása: 

August de Richelieu képe a Pexelsen: https://www.pexels.com/hu-hu/foto/emberek-no-lany-aranyos-4261263/

Redbubble: https://www.redbubble.com/shop/masks

shopDisney: https://www.shopdisney.com/face-masks/

Tetszett ez a hír? Iratkozz fel hírlevelünkre!
Feliratkozom


Kérdezd
a könyvtárost!