6 nagyszerű szakácskönyv a MEK-ről, amivel tuti sikert aratsz

6 nagyszerű szakácskönyv a MEK-ről, amivel tuti sikert aratsz

2020. december 12. 10:30

Sokan fáradoznak azon, hogy különleges és ízletes fogásaikat mások számára is elérhetővé tegyék, azonban azt határozottan állítom, hogy még többen vagyunk, akik még csak az alapvető konyhai készségek elsajátításán fáradoznak. Nem mindenkinek sikerül a sütés-főzés tudásának megszerzése, pedig az ételek, ráadásul a finom ételek(!) nélkülözhetetlenek a hétköznapokból. 

Azonban szakácskönyvet nemcsak azok vehetnek kézbe, akik az alapoknál járnak, hanem azok is, akik valami újdonságra, egzotikusra, vagy pont valamilyen feledésbe merült ételre vágynak. 

A mai cikkünkben olyan digitális szakácskönyveket szeretnénk nektek ajánlani, amelyek szabadon elérhetőek bárki számára, s ha nem találtátok meg a számotokra legmegfelelőbbet, akkor érdemes további kutatást végezni a Magyar Elektronikus Könyvtárban (röviden: MEK), ahol megannyi téma közül válogathattok a csillagászaton át a sportokig, vagy a kalandregényig.

A kereső használatával jelenleg 63 találatot kapunk a MEK-en Szakácskönyvek, receptek témában. Az itt található dokumentumok általában személyre szabottan több formátumban is elolvashatók; ilyen például a Word, PDF vagy HTML fájlformátum, ritkább esetben csak PDF, ami könnyen kezelhető és elmenthető a saját eszközünkre.

6 kiemelt találat és szemelvények a könyvekből:

 

Remete Farkas László: Régi karácsonyi, böjtmentes ünnepi ételek

“Vajon milyen szabályok és szokások szerint étkeztek Karácsonykor elődeink?
Vallási elvárások és helyi szokások érvényesülése különböző korokban.
Kárpát-medencei népességek és népcsoportok sajátos hagyományai.
Húsban bőséges levesek és főétkek, mártások és sütemények.
Ünnepi étkek a XVI-XIX. század közötti időkből.
Egyszerű receptekkel és segítő leírásokkal.
Akár magunk is kipróbálhatjuk.
Így, mi is megkóstolhatjuk.
Sikeres kísérletezést!
Jó étvágyat!”

 

Andor Csaba: Ízes étkek

“Számos  szakácskönyvi  leírás  nyomán  szerzett  keserű  tapasztalat  tanított  meg arra,  hogy  egyáltalán  nem  könnyű  szabatosan  és  mindenre  kiterjedően  leírni  egy-egy  étel elkészítésének   módját.   Sokan   azt   mondják,   erre   nincs   is   szükség,   bízzuk   bátran   az„előadóművész” fantáziájára, improvizációs képességére azt, hogy mit hoz ki a receptből. Az improvizációnak valóban megvan a maga szerepe. De kérdem én, milyen előadás kerekednék ki egy olyan - amúgy kiváló - zeneműből, amelynek a kottája itt-ott hiányos?”

 

Terebess Gábor: Ezerízű Kína

"Ez a könyv - mondja érdekfeszítő művéről a szerző, aki maga is hosszabb ideig élt a Távol-Keleten - nemcsak szakácskönyv, hanem Kína kultúrtörténete is - amilyennek az a konyhából látszik. Az ősidőktől máig követi a felhasznált nyersanyagok, a főzési módszerek, az ínyesmesterség és a vendéglátás változásait ünnepeken, hétköznapokon át a paraszt vékonyfüstű konyhájától a császári lakomákig. Különös figyelmet szentel a kínaiak azon zöldség- és gyümölcsfajtájainak, amelyek nálunk is - vadon vagy díszkertekben - előfordulnak, megteremnek." A kultúrtörténeti érdekességek mellett természetesen recepteket is közöl, fő célja azonban az, hogy e páratlan szakácsművészet szellemiségét tegye közkincsé.”

 

Ragyogó szakácskönyv

“... a mi szakácskönyvünk nemcsak pár száz ételrecept gyűjteménye akar lenni, hanem igazi tanácsadója minden asszonynak. Igaz, hogy "ahány ház, annyi szokás", de azért a polgári háztartások mégis bizonyos sablón szerint vannak berendezve, s egy-két háztartás ügyei majdnem minden háztartásra vonatkoznak.”

 

Fekete Krisztina - Kishegyi Júlia - Monspart Sarolta: A szív konyhájának receptkönyve

"Az emberek nagy része az egészséget tartja a legnagyobb értéknek az életben. Az egészségi állapotot főként az életmód határozza meg. Kutatások egész sora bizonyítja, hogy szoros összefüggés van az egészség és a táplálkozás között, így az egészséges életmód egyik kulcskérdése a helyes táplálkozás."

 

Finta Kata: Süssünk-főzzünk ízesen

“Könyvemet főzni szerető kezdő háziasszonyoknak, és gyakorlóknak egyaránt ajánlom. A kezdők miatt részletesen írtam le az egyes ételek elkészítését, hogy érthető legyen az is, ami gyakorlott háziasszonyoknak már természetes.

A különféle ételek mellett néhány tippet is közreadok, hogy megkönnyítsem vele a háztartással foglalkozók munkáját.”

 

+ 1 tipp: A könyvek kezdőlapján a fülszövegre kattintva megtekinthetitek, hogy mely ételek receptjét tartalmazza a dokumentum. 

 

Tetszett ez a hír? Iratkozz fel hírlevelünkre!
Feliratkozom


Kérdezd
a könyvtárost!