Teve- és szamárkönyvtár. Mozgókönyvtárak a nagyvilágban I.

Teve- és szamárkönyvtár. Mozgókönyvtárak a nagyvilágban I.

2021. március 16. 12:30

Korábban már többször is írtunk a mozgókönyvtárakról. Ezekből az írásokból kiderült, hogy általában autóbuszokon és teherautókon szállítják a könyveket a használóknak, de ha körülnézünk a nagyvilágban, a különböző földrajzi adottságokhoz igazodva számos más formája is megjelent ennek a szolgáltatásnak. Cikksorozatunk első részében virtuálisan Afrikába utazunk és a Kenyában és Etiópiában működő különleges mozgókönyvtárakat mutatjuk be a Könyvtárak.hu követőinek.

Afrikában az első mozgókönyvtárak az ötvenes évek elején jelentek meg. Itt a hagyományos autóbusz és teherautó mellett, csacsifogatok és kerékpárok segítségével juttatják el a használókhoz a dobozokba csomagolt könyveket. Kenya északkeleti tartományában a mostoha éghajlati és közlekedési feltételek miatt azonban a teve az egyetlen közlekedési eszköz a pásztorkodással foglalkozó népesség elérésére.

A tevekönyvtári programot 1996-ban indította a kenyai nemzeti könyvtár Garissa Körzetben egy körülbelül 10 km sugarú körben. Garissában van ugyan a nemzeti könyvtárnak egy fiókja, de olyan nagyok a távolságok, hogy a helyi lakosság jelentős része nem tud élni ezzel a lehetőséggel, ezért kell nekik helybe vinni a dokumentumokat.  A tevekönyvtári részleg négy főből áll, egy könyvtárosból, egy tevehajcsárból és két segéderőből. Ők három tevét hajtanak, amelyekre négy doboz van felerősítve kb. 300 helyi nyelven, szuahéliul vagy angolul írott könyvvel. A kényelmet a szintén a tevékre felpakolt sátrak, asztalok, székek és esernyők biztosítják. Kétféle szolgáltatás van: helyben használat és kölcsönzés. A beszerzés és a feldolgozás Nairobiban, a Nemzeti Könyvtári Központban zajlik.

A kenyai tevekönyvtár (Forrás: BBC News)

Hatféle útvonalon közlekedik a karaván. Központokban, falvakban és egyéb helyeken (pl. iskoláknál) állnak meg, lemálházzák a tevéket és felverik a sátrakat. Egy felmérés szerint a tevekönyvtári szolgáltatás használói jellemzően 14 év alatti gyerekek és fiatal felnőttek voltak. Afrikában a nők sokkal kevésbé iskolázottak, mint a férfiak. Ez meglátszik a közönség összetételén is, ugyanis a használók több, mint 70%-a férfi.

Etiópiában, Awassa városban szamarak szállítják a dokumentumokat a használókhoz egy nagy, könyvekkel megrakott szekeret húzva. A szolgáltatás egyszerre szolgálja a helyi – amharic – nyelven való írástanulást és a gyerekek könyvekkel való ellátását. Etiópiában az embereknek jellemzően nincsenek otthon könyveik, aminek egyik oka, hogy amharic nyelvű könyvkiadás sem létezett az elmúlt években. A szamárkönyvtár ötlete egy az Egyesült Államokba kivándorolt lokálpatrióta fejéből pattant ki, aki megalapította az Ethiopian Books for Children and Educational Foundation (Etióp Gyermekkönyvek Oktatási Alapítvány) nevű szervezetét, amely célul tűzte ki, hogy betölti ezt a hiányt. Az alapítvány angol, amharic és sidama nyelveken ad ki gyermekkönyveket, amelyeknek a megvásárlását a szegény családok rendszerint nem engedhetik meg maguknak. Ezért van szerepe a szamárkönyvtárnak, amely mindenkihez eljuttatja az olvasás és a tanulás lehetőségét.

Szamárkönyvtár Awassában (Forrás: BBC News)

Illusztrációk forrása:

Unsplash

BBC News - Kenya, Awassa

Tetszett ez a hír? Iratkozz fel hírlevelünkre!
Feliratkozom


Kérdezd
a könyvtárost!