Saját podcast műsort indított a Debreceni Egyetem könyvtára

Saját podcast műsort indított a Debreceni Egyetem könyvtára

2020. november 3. 13:00

Tudományos ismeretterjesztő podcast műsort indított a Debreceni Egyetem Egyetemi és Nemzeti Könyvtár. A műsor az AudMax nevet kapta, az egyetem főépületében található Auditorium Maximum után.  

“Azért választottuk névnek az egyetem egyik legismertebb terét, mert szimbolizálja a műsorunk célkitűzéseit: széles közönségnek szeretnénk érdekesen bemutatni az egyetemen folyó tudományos munkát, emellett erősíteni kívánjuk az intézmény harmadik missziós tevékenységét” - nyilatkozta portálunknak Karácsony Gyöngyi. A DEENK főigazgatója hozzátette: az egyetemi könyvtár mindig is összekötő szerepet töltött be a különböző tudományágak, karok és szervezeti egységek között - ugyanígy szeretné összekötni ez a műsor is intézményünk távoli, vagy közelebbi pontjait.”  

A podcastek műfaja talán a rádióműsorokhoz áll a legközelebb. Az audió epizódok szezonokba rendeződnek és így állnak össze egy egésszé.

“A podcasteket kifejezetten hasznos hallgatni más tevékenységek közben úgymint a futás, kertészkedés, utazás és házimunka - foglalta össze a műsor elindulásának ötletét Petró Leonárd. A DEENK közönségkapcsolati főigazgató-helyettese hozzátette: “A most indult műsor feladata a tudomány népszerűsítése mellett, hogy bemutassa az egyetemünk hagyományait, hétköznapjait vagy akár a hallgatói-, kutatói életet az intézmény falai között, emellett pedig egy-egy extra epizód erejéig könyvtárszakmai kérdéseket is értintünk."

Az AudMax névre hallgató program első fejezete négy epizódon keresztül jár körbe egy témát, több tudományterületet érintve, egyetemi közösségeket bevonva. A kezdő évadban a könyvtár korábbi kezdeményezéséhez kapcsolódott: a hallgatóknak szánt, segítő köteteket kiállító Könyvpatika aktuális témáját dolgozta fel.

Az epizódokban a pszichológia, a filozófia- és a fizikatudomány segítségével járjuk körbe az idő nagy kérdéseit - mondta el portálunknak Mikos Ákos a műsor szerkesztője, a DEENK kommunikációs munkatársa.   

Az AudMax első fejezetében így segítséget nyújtott Dr. Szabó István a Debreceni Egyetem Fizikai Intézet intézetigazgatója, Búzás-Katona Zsuzsa a Debreceni Egyetem Mentálhigiénés és Esélyegyenlőségi Központjának pszichológusa és Tánczos Péter a Debreceni Egyetem Filozófia Intézetének adjunktusa. Emellett a műsor elkészítésében szakmai segítséget nyújtott az FM90 Campus Rádió is. 

A műsor kiegészül az AudMax névre hallgató könyvtárszakmai tematikájú részekkel, amelyből az elsőt október végén publikálta az intézmény. Ebben Vranyecz Tünde a debreceni Méliusz Juhász Péter Könyvtár szolgáltatási igazgatóhelyettese és Petró Leonárd ült egy asztalhoz, hogy összevessék hogyan reagáltak az egyes szervezetek a koronavírus-járványra, hogyan szervezték újra működésüket és most hogyan működnek ebben a nem szokványos helyzetben.

A szerkesztők nem állnak meg: még ebben az évben érkezik a tudománynépszerűsítő sorozat második fejezete, amelyben egy újabb aktuális témát dolgoznak fel. 

Az AudMax epizódjait meghallgathatja a népszerű podcast lejátszókon, a Spotify-on, a Youtube lejátszóján, vagy összegyűjtve a könyvtár honlapján.

Tetszett ez a hír? Iratkozz fel hírlevelünkre!
Feliratkozom


Kérdezd
a könyvtárost!