OPKM * Olvasmányok Tudástára Friss ifjúsági és gyermekirodalmi ajánlók pedagógusok és könyvtárosok számára

OPKM * Olvasmányok Tudástára Friss ifjúsági és gyermekirodalmi ajánlók pedagógusok és könyvtárosok számára

2020. november 24. 08:00

Kedves pedagógusok, könyvtárostanárok, (gyermek)könyvtárosok!

A gyermek- és ifjúsági irodalom könyves piaca hatalmas és olyan, mint egy labirintus: könnyen eltévedünk a könyvek özönében. Ez a bőség szerencsére lehetőség is, hiszen így akár személyre szabottan is tudtok olvasmányt ajánlani. Jobbnál jobb klasszikus és kortárs szépirodalmi mű, ismeretközlő, az aktuális témákat igényesen feldolgozó, esetleg érzékenyítő irodalom juthat el az alsóshoz, a felsős (kis)kamaszhoz, a gimis „nagykamaszhoz”, a fiatal felnőtthöz, függetlenül attól, milyen olvasási rutinnal rendelkezik.

Biztosak vagyunk abban, hogy pedagógusként sűrűn használjátok a gyermek- és ifjúsági irodalmat a mindennapi munkátokban. Mégis sokszor tapasztaljuk, hogy úgy érzitek, elvesztek a bőséges kínálatban, s mérhetetlenül nehéz rövid, sokszor egy nagyszünetnyi idő alatt igényes klasszikus és/vagy kortárs irodalmat és olvasmánylistát ajánlani a diákoknak.

A könyvtárostanári munkában is jól jön az irodalmi iránytű. Alapvető segítség lehet, ha rendelkezésetekre áll egy válogatás, egy (szűkíthető) lista. Hiszen a ritkán és legtöbbször ad hoc módon kért könyvbeszerzési listákat általában rövid határidővel kell a kollégák, az igazgatók/fenntartók/alapítványok kezébe adni. Emellett mindig jól jön az olvasók könyvtári tájékoztatásában is.

Emellett 2020-ban új Nemzeti Alaptanterv lépett életbe, megszülettek a kerettantervek is és ezzel együtt megváltoztak a kötelező és ajánlott irodalmak, a témák, az óraszámok. Úgy tűnik, ezen a téren is jól jöhet egy összefoglaló és áttekinthető táblázat.

Vagyis folyton-folyvást felmerül mindannyiunkban ugyanaz a néhány kérdés.

  • Mit tanítsunk, mit ajánljunk, mit olvassunk és olvastassunk?
  • Milyen kortárs és/vagy klasszikus irodalmat válasszunk?

Hogy könnyebben lehessen ezeket a kérdésekre válaszolni, s hogy segítsük az iskolában és az iskolai könyvtárban zajló olvasóvá nevelést, közel 5 hónapnyi munkával létrehoztuk az OLVASMÁNYOK TUDÁSTÁRÁT.

 

 

Az volt a célunk, hogy az igényesen összeállított letölthető és nyomtatható listákat akár a 10 perces szünetben is ki tudjátok nyomtatni, s a további magyartanári/szaktanári vagy könyvtárostanári munkához hatékonyan fel tudjátok használni.

Az OPKM Gyermek- és Ifjúsági Különgyűjteményének aloldala tehát kifejezetten Nektek, vagyis e cikket olvasó pedagógusoknak, könyvtárostanároknak, pedagógiai asszisztenseknek készült, de haszonnal böngészheti minden gyermek- és ifjúsági irodalom iránt érdeklődő is!

Az OLVASMÁNYOK TUDÁSTÁRA három fő részből áll.

1. “KÖTELEZŐ ÉS AJÁNLOTT” A KERETTANTERVEK OLVASMÁNYAI

Az itt közreadott lista tulajdonképpen az érvényben lévő kerettantervekben található összes szereplő irodalmi mű listája. Vagyis nemcsak a kötelező és ajánlott olvasmányokat, hanem minden, a tanításban használt irodalmi művet megtaláltok itt. A címeket kiegészítettük a témakörök és a témakörökre fordítható óraszámok megjelölésével is. Nagy előnye, hogy a kötelező irodalmak internetes forrásait is belinkeltük a tatai Móricz Zsigmond Városi Könyvtárral együttműködve.

II. SZABADIDŐS‌ OLVASMÁNYOK‌ ÉS‌ ‌ISMERETTERJESZTŐ‌ MŰVEK ‌ÉLETKORI‌ ‌AJÁNLÓJA‌

Pontosan tudjuk, hogy olvasni jó dolog, de hogy a nagycsoportos óvodás, a kisiskolás, a felsős kamasz és a fiatal mit és mikor olvasson, nos, hát ez fogas kérdés
Ráadásul minél idősebb és érettebb az olvasónk, annál szélesebb az az irodalmi lista, amit ajánlani lehet: klasszikus, kortárs, populáris, lektűr, szépirodalom, ismeretterjesztő irodalom, regény, novella, vers, dráma, sorozat és díjazott mű és még sorolhatnánk...

Erre mi is kíváncsiak voltunk. Vettünk hát egy nagy levegőt és szakirodalmi ajánlások, illetve a könyvpiac hatalmas választéka alapján készítettük el letölthető könyvajánló gyűjteményt. 6 életkori kategóriával, az olvasási rutint is figyelembe véve, s természetesen a teljesség igénye nélkül. Az itt szereplő műveket megnéztük, kézbe vettük, érdeklődtünk, tájékozódtunk, s lektorálást is kértünk (többek között Fenyő D. Györgytől). A javaslatokat megfogadva úgy érezzük, ezeket a műveket bátran ajánlhatjuk Nektek. A válogatás életkori kategóriánként is és egyetlen listaként is letölthető, nyomtatható, a s természetesen forrást megjelölve (ezt köszönjük!) terjeszthető.

Magunk sem gondoltuk, hogy ilyen terjedelmes lesz, s reméljük, még frissül, mert frissülnie kell - a TI ajánlásaitok alapján is. Várjuk tehát az ajánlókat a szerző, a cím és az életkori javaslat megadásával. Itt lehet minket elérni: bako.katalin@opkm.hu 

III. GYERMEK- ÉS IFJÚSÁGI IRODALMI TARTALMAK
(INTÉZMÉNYEK, GYŰJTEMÉNYEK, BLOGOK, VLOGOK...)

Tudástárunk harmadik részében a további keresést és a rutinos válogatást szeretnénk ösztönözni források, gyűjtemények és további hasznos tartalmak megosztásával.

  • Elsőként gyermeklapok és folyóiratok címét közöltük, ezeket főként az OPKM gyűjteménye alapján válogattuk, s nem a teljességre törekvő. Viszont lapok és a cikkek olvasásának fontos szerepe van az olvasóvá nevelésben, úgy gondoljuk, helye van az órán és az iskolai könyvtárban, s otthon is.
  • A tájékozódást és a keresést mindenképpen segíti ha ismerjük a témával foglalkozó szakmai szervezeteket és (köz)gyűjteményeket, s az sem árt, ha a korosztályi közelítés jegyében (s a tartalmak jogszerű megosztására is figyelve) képben vagyunk a blogok, vlogok, videók és podcastek által kínált könyves tartalmakkal.
  • Legfőbb segítségként összegyűjtöttük a gyermek- és ifjúsági könyveket megjelentető kiadók részletes, linkkel gazdagított listáját is, kiváló lehetőséget adnak a további keresésre.

Reméljük, hogy a gyűjtemény a napi segítségen túl hozzájárul ahhoz is, hogy olvasni szerető, a könyvtárat örömmel és tudatosan használó, igényes irodalmat fogyasztó gyerekeket, kamaszokat és felnőtteket neveljetek. Hisszük, hogy egyre többen gondolják majd, hogy olvasni jó, jót olvasni még jobb!

Használjátok, ajánljátok másoknak és ajánljatok olvasnivalót nekünk is!

Bakó Katalin
könyvtáros, gyűjteményi referens
OPKM

 

A Tudástár szerkesztői:
Bakó Katalin és Domokos Dóra
könyvtárosok, gyűjteményi referensek
Országos Pedagógiai Könyvtr és Múzeum / Gyermek- és Ifjúsági Irodalmi Különgyűjtemény

Tetszett ez a hír? Iratkozz fel hírlevelünkre!
Feliratkozom


Kérdezd
a könyvtárost!