A New York-i Közkönyvtár technikai eszközökkel támogatja a művészeket a pandémia alatt

A New York-i Közkönyvtár technikai eszközökkel támogatja a művészeket a pandémia alatt

2021. április 20. 10:00
 A New York-i Előadóművészeti Nyilvános Könyvtár

A koronavírus mindennapjaiban a művészek is megtalálták a módját annak, hogy hogyan érhetik el a közönséget a különböző online platformokon, streaming szolgáltatásokon keresztül. Habár az élő adások során nem kellett számolniuk szinkronizálási problémákkal, vagy a kameraállás okozta komplikációkkal, de így is megtanultak alkalmazkodni az online térhez, s felfedezhették a kiaknázatlan lehetőségeket.

Azonban a kialakult helyzet sokak számára nehézséget jelent technikai erőforrások hiányában. Erre megoldásként hozott létre egy szolgáltatást a New York-i Előadóművészeti Nyilvános Könyvtár (The New York Public Library for the Performing Arts), mely által táncosok, színészek, zenészek, zeneszerzők és még sokan mások kaphatnak támogatást.

A Könyvtár által megálmodott “Tech Kits for Performing Artists” elnevezésű kezdeményezés magyarul annyit tesz: “Technikai felszerelés előadóművészeknek”, ami alatt értendő többek között egy iPad Pro internettel, a művészek alkotó világára szabott alkalmazásokkal, továbbá USB-s mikrofon, vezeték nélküli fejhallgató, körfény/körlámpa, illetve egy telefonos állvány. A szolgáltatás igénybevételének mindössze annyi a feltétele, hogy az igénylő rendelkezzen könyvtári kártyával, és már betöltötte a 18. életévét.

 

Tech Kits for Performing Artists

Forrás: New York Public Library - Jonathan Blanc

 

Tanulmányok is bizonyítják, hogy a világjárvány megnövelte a technológiai és kommunikációs erőforrások szükségességét. Ugyanakkor egyes csoportokat (pl. a fogyatékkal élőket, bevándorlókat, időseket) aránytalanul befolyásolt az ilyen erőforrások hiánya.

A könyvtár erőfeszítésének sikerességét bizonyítja az előjegyzések száma is, mely a program népszerűségének növekedésével folyamatosan emelkedik. A cél jelenleg az, hogy a rendelkezésre álló készletek száma elérje a 100-at, amivel lehetővé tennék, hogy 1 év alatt akár 1000 előadót is kiszolgáljanak. - nyilatkozott az ügyvezető igazgató, Jennifer Schantz
 

Felhasznált forrás:

New York Public Library: The New York Public Library for the Performing Arts' Tech Kits for Performing Artists:
https://www.nypl.org/research/lpa/tech-kits?fbclid=IwAR0XOCJ2-UjXwdoRBSj...

Playbill: How the New York Public Library Is Equipping Artists With Technology (for Free) as the Pandemic Shutdown Continues:
https://www.playbill.com/article/how-the-new-york-public-library-is-equi...

Illusztráció forrása:

Wikipédia: New York Public Library for the Performing Arts:
https://hu.qaz.wiki/wiki/New_York_Public_Library_for_the_Performing_Arts

Tetszett ez a hír? Iratkozz fel hírlevelünkre!
Feliratkozom


Kérdezd
a könyvtárost!