Le a sztereotípiákkal! Fókuszban a Könyvtári Hírmondó

Le a sztereotípiákkal! Fókuszban a Könyvtári Hírmondó

2021. február 23. 09:45

Másfél éve lettünk kollégák Zsoltival a gyöngyösi Vachott Sándor Városi Könyvtárban, ahol kiderült, hogy egyívásúak vagyunk, vagyis hamar meglett a közös hang. Úgy gondoltuk, ideje leszámolni azokkal az előítéletekkel, hogy egy könyvtár unalmas, a könyvtárosok sótlan, szürke, stb. alakok, és elindítottuk a Könyvtári Hírmondó címen futó hosszabb-rövidebb filmjeinket. Ezeknek a videóknak a gerincét a pandémia előtt a könyvtárban nagy számban futó rendezvényeink adták, a formátummal több információt tudtunk nyújtani az esemény iránt érdeklődőknek. A rendezvények mellett interjúk, nyereményjátékok, ismeretterjesztő adások, pályázatok is szerepeltek a repertoárban, de készítettünk kisfilmet a könyvtári házirendről is, amely meghozta az igazi „áttörést”.

A járványhelyzet miatt újabb, kreatívabb dolgokat kellett kitalálni, hogy ne veszítsük el az olvasókkal fennálló jó kapcsolatot, így például készítettünk egy filmtrilógia előzetest (1.,2. és 3. rész), dokumentáltuk híres írók, költők életrajzát, és még zenélni is szoktunk.

Fontos kiemelni, hogy a videókkal több fiatalt tudunk megszólítani, mint a hagyományos eszközökkel (hirdetések, plakátok), és a közösségi média eszköztárának köszönhetően egyből látni a visszacsatolásokat mind a megtekintések, mind a kommentek által. Legutóbbi témánk is a középiskolásokat célozta meg, melyben a közösségi szolgálatuk teljesítésében nyújtunk segítséget. Bár gyöngyösiek részére hirdettük meg az akciót, a hírünk eljutott az ország több pontjára, ugyanis sokan Budapestről, sőt, a Dunántúlról is küldtek anyagot. Emellett arra is büszkék vagyunk, hogy bekerültünk követendő mintaként könyvtáros képzések könyvtármarketing anyagába.

 

 

A humor nagyon fontos eleme a videóinknak, főleg a mostani helyzetben, ezért igyekszünk minél pozitívabb hangvételű tartalmakat előállítani. Munkánk során is törekszünk arra, hogy optimistán lássuk azt, ami körülvesz bennünket. A mosoly, a humor, a nevetés mindig jó megoldás a legnehezebb helyzetekben is. Ezért figyelünk arra, hogy minden bejelentkezésünkben ott legyen a derű, a jókedv.

A Könyvtári Hírmondóval egyik fő célunk, hogy minél többen jöjjenek be a könyvtárba, ismerjék és szokják meg megújult közösségi tereinket, és használják bátran – természetesen amikor a helyzet majd engedi. Azonban a legfontosabb: az olvasás népszerűsítése, a könyvek megszerettetése, miközben szórakoztatunk, és talán alkotunk valami maradandót is.

Képgaléria: 

A tartalmat beküldte:

Szabó Dénes - Vachott Sándor Városi Könyvtár, Gyöngyös

Könyvtári Hírmondó YouTube csatornája: https://www.youtube.com/channel/UCcGO-oI-qnXzgkO6rjvfKCg

Facebook: https://www.facebook.com/vachottkonyvtar

Instagram: http://instagram.com/vachottkonyvtar

Tetszett ez a hír? Iratkozz fel hírlevelünkre!
Feliratkozom


Kérdezd
a könyvtárost!