Könyvtári szolgáltatások a zárvatartás alatt - EMMI

Könyvtári szolgáltatások a zárvatartás alatt - EMMI

2020. december 7. 08:00

"Bár a könyvtárak kapui zárva vannak, a könyvtárosok kreativitásukkal, innovatív ötleteikkel és a digitális technológiák alkalmazásával megtalálják az utat olvasóikhoz. A magyarországi helyzetet online értekezleten ismertette Fekete Péter, az EMMI kultúráért felelős államtitkára az EU kulturális minisztereivel.

Könyvtáraink a járványveszélyre tekintettel rugalmassá tették a kölcsönzési szabályokat és a késedelmi díjakat is felfüggesztették vagy eltörölték.

Sokan biztosítanak online vagy telefonon megrendelt, előre összekészített könyvcsomagot a könyvtárépületen kívüli szolgáltatási ponton vagy házhozszállítás útján. Népszerűek az online tájékoztatási formák: a könyvtárosok üzenetküldő platformon, e-mailben vagy telefonon segítenek a szakdolgozati, illetve doktori disszertációírásban, irodalomkutatásban. Továbbra is működnek a felsőoktatási és a szakkönyvtárak kutatástámogató szolgáltatásai: többek között kutatásmódszertani és hivatkozáskezelési tanácsadás, idézettségkeresés és publikációs adatbevitel, plágiummal és plágiumellenőrzéssel kapcsolatos segítségnyújtás. A tanuláshoz, kutatáshoz nélkülözhetetlenek az intézmények digitális szolgáltatásai. Több intézményben biztosítják a távoli hozzáférést az előfizetett adatbázisokhoz, továbbá e-learning-felületeket alakítanak ki és ajánlanak a hatékonyabb online ismeretszerzés érdekében.

A rendezvények is az online térbe költöztek, változatos digitális tartalmak (videós könyvismertetések, helyismereti-helytörténeti vetélkedők, irodalmi és fotópályázatok, virtuális kiállítások, könyvtári podcastek, élő könyvtári bejelentkezések) készülnek. A Könyvtári Intézet Könyvtárak.hu portálján pedig elérhető a szolgáltatáskínálat térképes megjelenítése is. [...]

Fekete Péter a hetente több, mint 350 résztvevővel tartott online értekezleten értékelte a kialakult helyzetet és elismerését fejezte ki az ágazatnak azért, mert Európában egyedülálló módon képes szolgálni az országos intézményrendszer a pandémiás helyzetben a lakosságot. A magyarországi tapasztalatokról, jó példákról hamarosan szakmai fórumon egyeztetnek majd a V4 országok kulturális minisztereivel is."

A tartalom forrása:
Magyarország Kormánya - EMMI: Kreatív szolgáltatások a könyvtárakban és levéltárakban, 2020. 10. 03.: https://kormany.hu/hirek/kreativ-szolgaltatasok-a-konyvtarakban-es-leveltarakban?fbclid=IwAR3EJ63Vavi1uNwE4Z-cAMrNcvwIKC_FQYQQLXMbI7mgk4oAi_ISPB8Q7oY

Illusztráció forrása:
Foter: https://foter.com/photo4/library-book-bookshelf/

Tetszett ez a hír? Iratkozz fel hírlevelünkre!
Feliratkozom


Kérdezd
a könyvtárost!