Könyvtárak a szerelemért

Könyvtárak a szerelemért

2020. február 23. 14:00

50 év fölött már nem mindig könnyű társra találni: a társadalmi normák, az átélt életesemények, az internetes társkereső oldalak használatának nehézségei mind-mind nehezítik az egyedülálló idősebbek dolgát. De szerencsére itt vannak a könyvtárak, amelyek segítséget nyújtanak azok számára, akik szeretnék megtanulni, hogyan kell navigálni az online társkeresők világában.

Az Amerikai Egyesült Államokban számos közkönyvtár kínál olyan programot, amellyel támogatják idős olvasóikat az interneten megtalálható potenciális partnerek biztonságos és hatékony megismerésében. Az online társkereső műhelyeken a könyvtárosok segítséget nyújtanak például egy jó profilkép elkészítéséhez, a fénykép feltöltéséhez, vagy javítják az elküldendő üzeneteket is.

A Connecticut államban található Darien könyvtár idősebb társkeresőknek szóló programja az online társkereső oldalak és alkalmazások áttekintésével kezdődik, az általános oldalaktól kezdve egészen a célzott közösségek számára készült oldalakig. Kitérnek az egyes társkereső oldalak minőségére és használhatóságára is. A program második részében tippeket adnak, hogy a társkereső hogyan tudja magáról a legjobb profilt felépíteni: az „okos vagyok” megfogalmazás például nagyon semmitmondó, ehelyett sokkal inkább érdekes részletek megfogalmazására bíztatják őket, mint például „Szombat reggelente szeretek keresztrejtvényt fejteni”.

A könyvtárosok felhívják a résztvevők figyelmét a különböző veszélyekre is. Például vigyázni kell azokkal, akik pénzt kérnek, vagy akik egyből személyes találkozást kezdeményeznek. Mindig figyelni kell arra, hogy egy személyes találkozó előtt elmondja egy ismerősének, hogy hova megy.

A White Oak körzeti könyvtárban listázták a környéken lévő randihelyszíneket és ismertették azok előnyeit is. Egy olyan játékos tesztet is készítettek, amelynek a kitöltésével felmérheti a társkereső, hogy készen áll-e a kiválasztott partnerrel a személyes találkozásra. A foglalkozások alkalmával az időskori szexualitás témáját sem kerülik el.

A program vezetője elmondta, hogy gyakran előfordul, hogy akár a programon, akár az online társkeresés eredményeként társra találnak a résztvevők. Ilyenkor általában nem jönnek már vissza, de arra is volt példa, hogy egy hölgy a könyvtár segítségével találta meg későbbi férjét, majd visszatért a könyvtárba, hogy bemutassa őt.

Felhasznált forrás:

Anne Ford. Fromt the Library with Love = American Libraries https://americanlibrariesmagazine.org/2019/11/01/from-the-library-with-love-online-dating/

Illusztráció forrása:

Joaopaulo képe a Pixabayen: https://pixabay.com/hu/photos/csal%C3%A1d-nagysz%C3%BCl%C5%91k-4222890/

Tetszett ez a hír? Iratkozz fel hírlevelünkre!
Feliratkozom


Kérdezd
a könyvtárost!