Könyvtár 1x1: Térítéses szolgáltatások

Könyvtár 1x1: Térítéses szolgáltatások

2020. július 28. 08:00

A könyvtárak piaci alapon is nyújtanak szolgáltatásokat. Ezekből nyújtunk ízelítőt rovatunk következő részében.

Amennyiben a beiratkozási díjon felüli térítéses szolgáltatásokról beszélünk, elsőként talán az irodai szolgáltatások jutnak eszünkbe. Fénymásolás, szkennelés, nyomtatás, fax küldése és fogadása, elektronikus levelezés már túlmutat a hagyományos könyvtári funkciókon, de hatalmas igény mutatkozik rá, elsősorban köz- és felsőoktatási könyvtárakban. Előbbieknél az állampolgári és egyéb adminisztrációs ügyek intézéséhez veszik igénybe sokan, míg utóbbinál a tételek, oktatási segédletek „gyártása” történik a könyvtár segítségével, nem is beszélve az egyéb magáncélú felhasználásról. Egy jó elhelyezkedéssel és eszközparkkal rendelkező, ügyesen meghatározott árképzéssel működő könyvtár jelentős konkurenciát jelent ezen a téren az irodai szolgálatásokra szakosodott cégeknek is. A reprográfiai szolgáltatásoknál a könyvtáraknak fokozottan figyelemben kell tartaniuk a szerzői jog vonatkozó passzusait. A sokszorozó eszközök használatának költségei bizonyos részben magukban foglalják a jogvédelem alatt álló művek jogdíját, így részleteket lehet sokszorosítani ezekből a művekből, azonban a teljes terjedelemben történő sokszorosítás nem megoldható.

A térítéses információszolgáltatás személyre szabott szolgáltatást jelent. Tipikus formája az irodalomkutatás, amely az olvasó által kért témában, igény szerinti mélységben ad át szakirodalmi listát. Tanuláshoz, kutatáshoz sokszor nélkülözhetetlen segítséget nyújt. A személyre szabott témafigyelés az olvasó által kért témában továbbítja folyamatosan a vonatkozó friss irodalmat. Nem nyilvános könyvtárak és egyes szakkönyvtárak, felsőoktatási könyvtárak esetében, ahol meghatározott közönséget szolgálnak ki ezek a szolgáltatások az alapszolgáltatások részét képezhetik.

Közkönyvtárakban térítéses szolgáltatás, vagy feláras lehet a médiatári szolgáltatás, amely gyakorlatilag a korábbi videotékák hagyományát örökíti tovább DVD-filmek, hanglemezek és hangoskönyvek forgalmazásával. Újfajta szolgáltatási forma a közösségi alkotóterek, a makerspace-ek megjelenése a könyvtárakban, ahol a legmodernebb technologiával (3d-s nyomtatás, robotika) ismerkedhetnek a felhasználók. Mint minden térítéses szolgáltatásnál, a könyvtárak fenntartói hozzáállástól, anyagi helyzettől, az olvasói igényektől és a piaci sajátosságoktól függően dönthetnek szolgáltatásaik díjazásáról, akár díjmentességéről.

További érdekességek olvashatóak könyvtári szolgáltatásokról a szolgáltatások címke alatt.

Összefoglalva további elérhető térítéses szolgáltatások lehetnek:

  • irodai szolgáltatások (fénymásolás, szkennelés, nyomtatás, fax, stb.);
  • személyre szabott információszolgáltatás;
  • médiatár, innovatív közösségi alkotóterek és foglalkozások.

Következő rész: Információkeresés – a könyvtári katalógus

Előző rész: Beiratkozási díjas alapszolgáltatások

Felhasznált források:

Ferenczy Endréné: A könyvtári modell – Térítéses szolgáltatások In: Horváth Tibor – Papp István: Könyvtárosok kézikönyve 3. kötet 10. fejezet. p. 350-352.

Illusztráció forrása:

mohamed hassan képe a Pixabayen: https://pixabay.com/hu/illustrations/munkahely-manager-asszisztens-4198812/

Tetszett ez a hír? Iratkozz fel hírlevelünkre!
Feliratkozom


Kérdezd
a könyvtárost!