Információkereső szabadulószoba a Csorba Győző Könyvtárban

Információkereső szabadulószoba a Csorba Győző Könyvtárban

2020. november 10. 08:00

Molnár Ferenc Tamás és hallgatótársai a Társadalmi Befogadás Szakkollégium tagjaiként 2019-ben kezdtek el együttműködni a pécsi Csorba Győző Könyvtár Kapcsolati Csoportjával egy közös könyvtári program létrehozása érdekében. A program az „Elképzelt Világok” fantázianevet kapta. Ez eredetileg egy könyvtári állományra erősen építő, klasszikusnak nevezhető, több fordulós tanulmányi versenynek indult.

Szeifer Csaba és Pajor Zsófia javaslatára és kérésére a fejlesztésben részt vevő hallgatók (Molnár Ferenc Tamás és Kóczián Zoltán Gergely) a „szabadulószoba” formátuma felé fordultak. A megvalósítást hosszas előkészületek és kisebb tesztek előzték meg. Varga Katalin, a PTE-BTK HFMI Könyvtár és Információtudományi Tanszékének vezetője és Koller Inez Zsófia a Társadalmi Befogadás Szakkollégium vezető tanára sok segítséget adtak a hallgatóknak az előkészítési fázisban.

A cél az volt, hogy a játék fejlessze az információs műveltséget, a kritikai gondolkodást; megismertesse a könyvtárat és annak állományát, dokumentumtípusait a játékosokkal; mindezt csoportokban és izgalmas-kalandos kerettörténetbe bújtatva. Nem volt könnyű dolguk: csak könyvtári állományra és saját humánerőforrásra, kreativitásukra alapozhattak. Így aztán a „szoba” nem is tükrözi a megszokott logikai-ügyességi feladatokat. Szinte kizárólag csak az információ keresésén, megtalálásán, kiválogatásán és felhasználásán van a hangsúly. A játék végül a 2019-es Országos Könyvtári Napokon debütált.

A szabadulószoba gerincét George Orwell 1984 c. regénye adta – a mű 70. születésnapja okán. Természetesen, hogy érdekesebb legyen a hangulat, a történetszálban váratlanul – olykor parodisztikus módon – megjelennek más disztópikus/utópisztikus vagy sci-fi, fantasy regények elemei is. Elképzelhető, hogy az Állatfarm malacai átkerülnek az 1984-be? Vagy, hogy a Tűzőrség együttműködik a Gondolatrendőrséggel? Hogy a Titkos Ellenállás ügynökei könyvekben rejtik el a kijutáshoz való nyomokat? – Az Elképzelt Világokban természetesen minden elképzelhető! Még az is, hogy három kismalac találkozik a gonosz Nagy Testvérrel…

A fogságba esett „brigád” tagjainak ebből az olykor abszurd disztópiából csak a megfelelő információk segítségével lehetett kijutni. S ahogy egy igazi diktatúrában szokás – a fogságba esettek korlátozva voltak. Infokommunikációs eszközt a feladatok megoldásához csak az erre engedéllyel rendelkező használhatott, segítséget pedig csak a brigádvezető kérhetett. 45 perc állt rendelkezésre a feladatok megoldására. Több résztvevő is kellemesen csalódott, hiszen nem csak a kötelező olvasmányokkal találkozhatott a polcokon, hanem kortárs népszerű irodalommal, minőségi képregényekkel, DVD-kel is. A részfeladatok megoldását egy keresztrejtvénybe kellett beírniuk, ennek megoldása végül egy DOS parancssoros időket idéző program feltöréséhez volt jó, amivel kikapcsolhatták a Nagy Testvér mindent látó rendszerét, s megszabadulhattak.

Eddig összesen 15 csapat próbálta ki a játékot. Nem csak az eredeti célcsoportból (középiskolás korosztályból) – hanem családok, baráti társaságok, sőt még PhD hallgatók is próbálkoztak.  

De miképp boldogultak a könyvtárban a fiatalok? A szervezők ezt is megfigyelték, s már több konferencián beszámoltak róla: általában csak szemmagasságban kerestek, tehát egy alsóbb vagy felsőbb polcon lévő könyvet nehezebb volt megtalálniuk. Olykor a külföldi írókat a keresztnevük alapján próbálták fellelni. Gyakran olyankor is infokommunikációs segédeszközt használtak, amikor az orruk előtt volt a megfejtés. Néha azért a játékosok is rájöttek: a modernebb eszköz nem feltétlenül gyorsabb, pontosabb. Egy biztos: a program végére a résztvevők jóval magabiztosabban mozogtak az adott könyvtári térben. 

A könyvtár egyik nagy előnye, hogy a gyűjteményében olyan tárgyak vannak, amelyekben milliónyi Elképzelt Világ létezik párhuzamosan. Nem tilos néha kicsit összekeverni őket, s az így nyert történeteket felhasználni arra, hogy gyakorlati problémákra világítsunk rá.  

Képgaléria: 

A tartalmat beküldte: Kóczián Zoltán Gergely és Molnár Ferenc Tamás

Tetszett ez a hír? Iratkozz fel hírlevelünkre!
Feliratkozom


Kérdezd
a könyvtárost!