TRIANON 100 - Válogatás az OPKM kincseiből. Centenáriumi tematikus tankönyvkiállítás

TRIANON 100 - Válogatás az OPKM kincseiből. Centenáriumi tematikus tankönyvkiállítás

2020. június 4. 16:30
Dezső Lipót: Első magyar könyvem : Magyar ABC és olvasókönyv a kisebbségi tanítási nyelvű elemi iskolák számára : A C típusú kisebbségi tanítási nyelvű elemi iskolák I. osztálya számára, az A és B típusú iskolák II. osztálya számára Budapest : Franklin,[1927]

Trianon 100! Válogatás az OPKM kincseiből

A huszadik századi magyar történelem talán legtragikusabb eseményére emlékeztünk 2020. június 4-én. Száz esztendeje annak, hogy a franciaországi Versailles-ban, a Trianon palotában az Apponyi Albert által vezetett magyar békedelegáció és az első világháborúban győztes szövetséges hatalmak képviselői aláírták a magyar békeszerződést. A trianoni béke értelmében a Magyar Királyság területe 282.000 km²-ről 93.000 km²-re zsugorodott, lakóinak száma 18,2 millióról közel 8 millióra apadt.

Az Országos Pedagógiai Könyvtár és Múzeum a megemlékezés talán szokatlan, de minden bizonnyal egyedülálló módját választotta: egy szubjektív illusztrációválogatással emlékezünk a 100 éve történtekre. Összeállításunkkal olvasóinkat és a téma iránt érdeklődőket egy kisebb történeti időutazásra hívjuk.
Az illusztrációk döntő többsége az OPKM Nemzeti Tankönyvtár egy-egy kötetéből származik, de szerepelnek illusztrációk az iskolai értesítők és a gyermek- és ifjúsági irodalom különgyűjteményéből is.

Az intézmény trianoni képcsarnokában találkozhatnak olvasókönyvekből, földrajz, számtan és történelem tankönyvekből válogatott tananyag-részletekkel, illetve képes magazinokból, folyóiratokból vett ábrákkal, képekkel, grafikákkal. A galériát a művek jegyzéke teszi teljessé.

    

              

Emellett összeállítottunk egy Trianon-bibliográfiát is a témával kapcsolatos állományunkból, könyvek, tanulmányok, folyóiratcikkek és a Rubicon folyóirat tematikus száma jelennek meg betűrendben.

Jó böngészést kívánunk, jöjjetek, utazzunk vissza az időben és emlékezzünk együtt!

Az OPKM Trianon 100 kiállítása: https://www.opkm.hu/?lap=dok%2Fdok&dok_id=520&fbclid=IwAR3VU4bjn0pLK_Rj7...

A kiállítást összeállította és szerkesztette: Bakó Katalin, Kovács László és Szabó Károly (OPKM).
A cikk írója: Bakó Katalin, Szabó Károly (OPKM)

Tetszett ez a hír? Iratkozz fel hírlevelünkre!
Feliratkozom


Kérdezd
a könyvtárost!