Száguldó tudás és szórakozás – röviden a pécsi könyvtárbuszokról

Száguldó tudás és szórakozás – röviden a pécsi könyvtárbuszokról

2020. február 23. 09:00

A könyvtárbuszos szolgáltatások régóta működnek, Magyarországon, hat guruló könyvtár járja az utakat szerte az országban. Találkozhatunk ilyen járművel Miskolc vagy Eger környékén éppúgy, mint Nyíregyháza vagy Pécs kistérségében. Baranya megyében azonban két busz igyekszik eljuttatni a tudást, a szórakozást, a tájékozódás lehetőségét oda, ahol különben erre nem sok lehetőség van helyben az ott élők számára.

Baranya megye településeinek száma 301, melynek jelentős része aprófalu (100-500 fő). Sajnos az országos tény, hogy az aprófalvas térségek többsége hátrányos helyzetű vidék. Nincs ez másként Baranyában sem, ahol az ország egyik legelmaradottabb területe található, az Ormánság, mely közel félszáz hátrányos helyzetű aprófalut foglal magában. Többek közt ide hoz egy kis színt minden alkalommal a Csorba Győző Könyvtár mobilkönyvtára.

A törvényi előírás szerint ma Magyarországon minden településen működnie kell könyvtárnak. Az olyan aprófalvas megyékben, mint Baranya megye is, gyakorlatilag ez megoldhatatlan. A legtöbb helyen nincs elegendő anyagi és humánerőforrás sem. Erre is tökéletes megoldást nyújthat a könyvtárbuszos szolgáltatás.

A Csorba Győző Könyvtár által működtetett két mobilkönyvtár összesen 67 faluban szolgáltat. Az első 2011, a második 2014 óta rója a megye útjait. A ’Könyvtárbusz 1’ 33, míg a ’Könyvtárbusz 2’ 34 településre juttatja el a téka szolgáltatásait. Egy-egy helységbe havonta két alkalommal látogatnak el és másfél órán keresztül várják az olvasókat. Mindkét mobilkönyvtár több ezer könyvet szállít, emellett elérhetők DVD-k és folyóiratok is. A látogatók válogathatnak a buszon lévő állományból, de igény szerint akár a megyei könyvtár teljes állományából is. Ezt úgy kell elképzelni, hogy az olvasó jelzi a buszon dolgozó könyvtárosnak az igényt és amennyiben ez elérhető a Pécsett helyet kapó állományban, a következő alkalommal leszállítják a kért dokumentumokat. Természetesen különleges igény esetén, akár könyvtárközi kérések is megvalósíthatók, így bekapcsolva az ODR szolgáltatásait. A könyvtárbuszok használata mindenki számára ingyenes. A klasszikus könyvtári szolgáltatások mellett a mobilkönyvtárakon lehetőség van internethasználatra, nyomtatásra, fénymásolásra, de akár önéletrajz írásában is segítenek a könyvtárosok. Időnként különböző programokkal is készülnek a dolgozók, így kézműves foglalkozás vagy filmvetítés is zajlik a mobilkönyvtárakban. Ezekben a kis falvakban igazi esemény, mikor begurul a busz, és rögtön közösségi térré is változik a kamion.

Az biztosan elmondható, hogy vidéki területeken kiváló alternatíva a könyvtárbusz, még akkor is, ha ezeknek a járműveknek a kialakítása és fenntartása nem egyszerű feladat.

Felhasznált források:

Még az unokák is közmunkások lesznek - Az Ormánság végnapjai

 https://nepszava.hu/1139003_meg-az-unokak-is-kozmunkasok-lesznek-az-ormansag-vegnapjai

Baranyai Könyvtárellátás honlapja: https://bkszr.csgyk.hu/konyvtarbuszok                  

El Greco festménye kelt életre Baranyában – egy mobilkönyvtáros képében https://24.hu/belfold/2019/11/19/el-greco-festmeny-mobilkonyvtar-baranya-apostol-gombaporkolt/?fbclid=IwAR1JB0StJiELiWEmyBqF90oi9wWdmT9i9gxpqVH21-lIrJFgBQLpt8EXErM

Illusztráció forrása:

Moly01 – Wikimedia https://hu.m.wikipedia.org/wiki/F%C3%A1jl:Busz5.jpg

Tetszett ez a hír? Iratkozz fel hírlevelünkre!
Feliratkozom


Kérdezd
a könyvtárost!