Nézegessen képeket vitorlásokról a Balaton ünnepén!

Nézegessen képeket vitorlásokról a Balaton ünnepén!

2020. július 30. 10:00

2020. július 30-án reggel 9 órakor a balatonfüredi mólón eldördül a lövés, amely a Kékszalag nemzetközi vitorlás nagydíj rajtját jelzi. A versenyt minden évben az első júliusi holdtöltéhez legközelebb eső csütörtök reggelén indítják, amely idén a koronavírus járvány miatt egy holdhónappal későbbre került. A holdtöltének bizony nem csak szimbolikus jelentősége van. Aki már hajózott a tavon éjszaka, tudja, hogy mennyire sokat segít a telihold a navigálásban, a szélcsendes időszakokban a szélcsíkok, apró fodrozódások megtalálásában. A Könyvtárak.hu-n számos adatbázis érhető el, amelyben régi képeslapok között böngészve találhatunk régi képeket vitorlásokról, Balatonról, a régió nevezetességeiről.

A Balatonon három megye osztozik. Mindenekelőtt célszerű megtekintenünk ezeknek a megyei hatókörű városi könyvtáraknak a digitalizált helytörténeti gyűjteményeit.

A Kékszalag rajtja Balatonfüreden, Veszprém megyében van. Az Eötvös Károly Megyei Könyvtár gazdag helyismereti, helytörténeti gyűjteményéből digitalizált tartalmak (aprónyomtatványok,  képeslapok, helyi vonatkozású könyvek, tematikus gyűjtemények) találhatók itt. A könyvtár Helytörténeti gyűjteményében a „Kékszalag” keresőszóra 254 találat van, a képeslapgyűjteményben a „vitorlás” szóra pedig 42. Ez utóbbiak közül a legrégebbi egy balatonfüredi képeslap az 1900-as évek elejéről, amely a hercegprímási nyaralót és a vitorlás club székházát, a jelenlegi Vitorlázeumot ábrázolja a víz felől.

A balatonkenesei bójavételt követően a vitorlások délnek, Siófok felé veszik az irányt, amely már Somogy megyéhez tartozik. A kaposvári Takács Gyula Megyei és Városi Könyvtár szintén gazdag helytörténeti gyűjteménnyel rendelkezik, de az intézmény honlapján találhatók virtuális kiállítások is. Ezek közül a Zákonyi Ferencről, a Balaton kutatójáról szóló digitális tartalom különösen figyelemre méltó.

A vitorlásoknak végig a tó hosszában egy nagy menet következik Keszthelyre. A Balaton nyugati csücskéből a Deák Ferenc Megyei Könyvtár által fejlesztett Zalai Tudástárban találhatnak régi képeket, helytörténeti szempontból érdekes tartalmakat. Az oldal egy felületen teszi kereshetővé és elérhetővé a Deák Ferenc Megyei és Városi Könyvtár adatbázisait, bibliográfiáit, képtárait, és elektronikus formában hozzáférhető kiadványait. A Zala megyei közös OPAC kereső rendszer segítségével egyszerre lehet keresni a megye városi könyvtárainak online katalógusaiban.

A három megyei hatókörű városi könyvtáron kívül több városi könyvtár is rendelkezik olyan digitális tartalmakkal, amelyek figyelemre méltóak. Balatonalmádi, Balatonfüred és Zirc városok könyvtárai közösen építettek egy helytörténeti adatbázist, amelyben szintén nagyon sok Balatonnal, vitorlásokkal, vízparttal kapcsolatos tartalom található. A három városi könyvtár közös kezdeményezése azzal a céllal jött létre, hogy erősítsék a lokálpatriotizmust a használóik körében.

Amíg várjuk a győztest, és amíg a kedvenc csapatunk is célba ér (sok vitorlásnak ez két napos kemény küzdelem után következik be!) a Könyvtárak.hu Digitális könyvtárak menüpontjában érdemes kutakodni, virtuális tartalmakon keresztül kicsit részt venni a Balaton ünnepén.

Tetszett ez a hír? Iratkozz fel hírlevelünkre!
Feliratkozom


Kérdezd
a könyvtárost!