Zelk Zoltán (1906-1981)

A költő születésének századik évfordulójára megjelent kötet tizenkét, eddig még kiadatlan verset tartalmaz. A tavaszváró illetve az évszakok hangulatát megidéző lírai sorok mellett az állatokról szóló versikék és a gyermeki megfigyeléseket, tapasztalatokat feldolgozó költemények is megtalálhatók. A szerző verselésének stílusjegyei a népköltészethez hasonlítják a rímeket.

Zelk Zoltán csodálatosan értett a gyerekek nyelvén. Társaságukban ő is "visszaváltozott gyerekké, valóban gyermekszívvel, gyermeki önfeledtséggel játszotta velük a lovacskát és a gombfocit, a szembekötősdit és minden mást, amit gyermeki ötlet és jókedv kitalált".

Zelk Zoltán gyermeklírájából válogatott több mint egy tucat verset Steiner Ágota. A meséskönyvet lapozgató gyerekek Füzesi Zsuzsa rajzai segítségével ismerkedve gyönyörködhetnek Az okos tücsök, a Madáriskola, a Három róka meséjében. Némelyik verset megzenésítették, így a gyerekek körében Halász Judit előadásában is népszerűvé válhatott a címadó vers.

Zelk Zoltán sok-sok színes képpel kísért vidám verses meséje A három nyúlról, "akik" az erdő olyan nagy vadjait kényszerítik menekülésre, mint a róka, a farkas, a medve, sőt jöttük hallatán még a vadász is futásnak ered – remek szórakozást ígér a kicsiknek

Már színes, vidám borítójával felkelti a gyerekek figyelmét az igényes kivitelezésű kötet, amely huszonnégy rövid mesét tartalmaz Zelk Zoltán tollából. A kedves történetek megelevenítik a természet örök körforgását, az évszakok váltakozását. A világ elején, az erdő közepén egy ideig vidáman éldegélt négy testvér, Tavasz, Nyár, Ősz és Tél.

A bölcs farkas halála után összegyűltek az erdő állatai, hogy új polgármestert válasszanak, ám nem tudtak dönteni.

A Móra Kiadó gondozásában újraindított népszerű sorozatban (Már tudok olvasni) ez alkalommal Zelk Zoltán kedves meséje került kiadásra, amelynek főszereplője egy hároméves fekete tacskó. A Cini névre hallgató kiskutya új otthonáról, a gazdájához és az emberekhez fűződő érzéseiről, barátairól vall, Papp Beatrix bájos, színes rajzainak kíséretében megjelenítve életének fontos pillanatait.

A Móra Kiadó gondozásában Varázskréta címmel kiadott kötet nemcsak a költő legszebb gyerekverseinek gazdag gyűjteményével, de szép kivitelével is figyelemre méltó kiadvány. Dian Viktória válogatásában és szerkesztésében, négy fejezetcím alatt (Hol kezdődik a világ?

Zelk Zoltán három legismertebb verses meséjét tartalmazza a kötet. Erdei vetélkedőkről, afféle fejedelemválasztásról szól a Mese a legokosabb nyúlról. A másik verses mese tréfás kedvű három tapsifülesének sikerül becsapnia a csacsi szarkát. Így aztán olyan félelmetes hírük kerekedik, hogy a farkas, a medve, de még a vadász is tart tőlük (A három nyúl).

Zelk Zoltán költő nemcsak verseket írt a gyerekeknek, hanem meséket is. Ez utóbbiakból tartalmaz huszonnégyet a Faltisz Alexandra kitűnő, színpompás illusztrációival kísért, igényes kivitelű kötet. A néhányoldalas, tréfás mesék meghatározója a lódítás, füllentés.Kérdezd
a könyvtárost!