Könyvtárak hasznosulása az élet számos területén

Könyvtárak hasznosulása az élet számos területén

2023. május 25. 10:15

Szépirodalom, szak-vagy ismeretterjesztő irodalom olvasásán, önképzés és tanuláson túl még számos más életterületen hasznosulnak a könyvtárakban elérhető szolgáltatások a könyvtárlátogatók számára.
A könyvtárban eltöltött időt hasznosnak találják a látogatók
- egészséges életmód,
- kulturális tevékenységek,
- közösségi, baráti kapcsolatok ápolása,
- történelem vagy társadalom iránti érdeklődés kielégítése,
- munkához kapcsolódó tanulás,
- utazás, nyaralás,
- természet iránti érdeklődés kielégítése,
- munkahelyi feladatok elvégzése vonatkozásában.

A könyvtárakban segítséget kaphatunk még munkahelykereséshez, részvételhez valamilyen közösségi, társadalmi ügyhöz, háztartási vagy otthoni feladatok végzéséhez, vásárlási ügyek elintézéséhez, gyerekneveléshez és gyermekeink hasznos és kellemes időeltöltésének megoldásához is.

 

A Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár az EFOP-3.3.3-VEKOP-16-2016-00001 „Múzeumi és könyvtári fejlesztések mindenkinek” pályázati konstrukció keretében ’Az én könyvtáram” című kiemelt projekthez kapcsolódó országos reprezentatív kutatást a magyarországi 18 év fölötti és a 3-17 éves gyermek népesség körében végezte 1500-1500 fős mintán. 2017 szeptemberében 1500 felnőtt és 1502 gyermek, 2019 szeptember végén és október elején 1500 gyermek és 1500 felnőtt került bevonásba a mintába. Sétás módszerrel 2017-ben 99, 2019-ben 98 településen. Budapesten mind a 23 kerületre, vidéken minden megyeszékhelyre, további települések között városok és községek megközelítőleg azonos arányban. A feltett kérdésre a válaszok előre megadottak voltak, melyeknél a válaszadók soha-ritkán-néha-gyakran-nem tudja / nem válaszol lehetőségek közül választhattak.

 

Tetszett ez a hír? Iratkozz fel hírlevelünkre!
Feliratkozom


Kérdezd
a könyvtárost!