A járványügyi helyzet kezelése a könyvtárakban

A járványügyi helyzet kezelése a könyvtárakban

2020. november 6. 14:00

A kormányzat november 2-án meghozott határozata alapján, a könyvtárak egész területén a látogatás teljes időtartama alatt kötelező a hatodik életévét be nem töltött kiskorú kivételével mindenkinek a szájat és az orrot eltakaró maszk viselése, továbbá a látogatók kötelesek egymástól 1,5 méter távolságot tartani. Egyébiránt valamennyi esemény (pl. könyvbemutató, felolvasó est, tárlat, kiállítás megnyitó, stb.) megtartható a szabályok betartása mellett.

A előírásokat felszólítás után sem betartó felhasználókat a könyvtár köteles a látogatásból kizárni, és gondoskodni arról, hogy e személy a helyiséget, illetve a területet elhagyja.

Könyvtáraink az újranyitás óta számos módszerrel próbálják fenntartani a látogatás lehetőségét. Bizonyos könyvtárhasználati feltételek előre megszabottak, azonban mivel nem beszélhetünk egységes és hivatalosan elfogadott gyakorlatról a fertőtlenítés, nyitvatartás és egyéb rendelkezések kérdésében, addig csak egyéni szabályok segíthetik a koronavírus megakadályozását, illetve terjedésének csökkentését.

Megannyi jó példával találkozhattunk már az elmúlt hónapok során a kényszerű zárva tartás idején is, 一 csak hogy néhányat említsünk: online tájékoztatás, könyvösszekészítés kölcsönzésre, online szépirodalom olvasás és rendezvények, ingyenes adatbázisok és még számtalan egyéb szolgáltatási forma 一 de példamutató gyakorlatra a jelen helyzetben is több minta van. Akik követik Facebook oldalunk tevékenységét is, már találkozhattak néhány konkrét kezdeményezéssel.

Mindenhol törekednek a higiénés szabályok legteljesebb körű betartására, hiszen minden könyvtárnak az olvasói a legfontosabbak. Ezt a célt szolgálja a hőmérőzés, a könyvek átmeneti karanténba helyezése, a látogatási idő korlátozása, vagy éppen a helyben használat szüneteltetése is. A könyvtárak.hu az olvasók tájékozódását a zárva tartás ideje alatt elérhető könyvtári szolgáltatások közre bocsátásával segítette, amit további korlátozások esetében újra közzé teszünk.

Felhasznált forrás:

Könyvtári Intézet: könyvtárak.hu fejlesztői csapata, valamint Fehér Miklós: Sürgős kérés a könyvtárakhoz, 2020. 03. 25.: https://ki.oszk.hu/hir/kutatasi-es-szervezetfejlesztesi-osztaly/surgos-keres-konyvtarakhoz

Magyar Közlöny 2020. évi 237. szám, 2020. 11. 03.: https://magyarkozlony.hu/dokumentumok/8cbd291e418e353982f0af40c3a77d83c5d62fd4/megtekintes?fbclid=IwAR00wrhPchsCQcPk_JS40ocdQ6MqO9nZfkqXyFqsD-fQEuOUKOdJeHPH1j0

Emberi Erőforrások Minisztériuma: Tájékoztató a járványügyi készültségi időszakban és a veszélyhelyzet idején alkalmazandó védelmi intézkedésekről

További információk:

Koronavírus kisokos: https://koronavirus-kisokos.eu/

Illusztráció forrása:

Freepik: 

https://www.freepik.com/free-vector/type-face-masks-concept_9027684.htm#page=1&query=type%20face%20masks&position=6

https://www.freepik.com/free-vector/stay-close-other-people-infographic_7745327.htm

https://www.freepik.com/free-vector/how-wear-face-mask-illustration_10369712.htm#page=1&query=mask&position=23

Járványügyi információk Magyarországon

Nemzeti Népegészségügyi Központ: 06-80-277-455, 06-80-277-456 - a hét minden napján 24 órában, mobil- és vezetékes telefonról is. A vonalakon szakemberek adnak információt az új koronavírusról.

A fertőzésről folyamatosan frissülő honlap-információk: koronavirus.gov.hu vagy nnk.gov.hu

Operatív törzs: koronavirus@bm.gov.hu(link sends e-mail). A levelekre a központ a lehető legrövidebb időn belül ellenőrzött, hiteles választ küld.

Betegség esetén keresse háziorvosát telefonon!

Tetszett ez a hír? Iratkozz fel hírlevelünkre!
Feliratkozom


Kérdezd
a könyvtárost!