Halloween a könyvtárban

Halloween a könyvtárban

2020. október 30. 14:00

Mi is az a Halloween?

Az angol kifejezés magyarul a Mindenszentek előtti estét jelöli. A főként angolszász országokban megtartott ünnep az ősi keltáktól származik. Hitük szerint október 31-én a holtak szellemei visszatérnek, hogy beköltözzenek az élők testébe, ezért különféle jelmezekkel próbálták a kísérteteket becsapni, önmagukat felismerhetetlenné tenni.

Az ír földművesek vándorlásának köszönhetően az 1900-as évektől az egyik legkedveltebb ünnep lett Amerikában. Ezen a napon jellemző motívumok a szörnyek, boszorkányok, földönkívüliek, kalózok, rajzfilmek és mesék szereplői, állatok és hírességek maszkjai, továbbá a töklámpás, az almahalászat és az ijesztő dekorációk.

Trick or Treat! és a könyvtárak

Ezen az estén szokványosan a gyerekek jelmezbe öltözve bekopogtatnak a házakba Trick or Treat! vagy magyarul (szabad fordításban) a Csokit vagy csalunk! felszólítással. Magyarországon ez a hagyomány még nem igazán terjedt el. Azonban vannak városok már nálunk is, ahol nyitottak az újdonságok felé és meglátják a Halloween közösségi erejét is.

A könyvtárak is ezt a célt képviselik, így nem véletlen, hogy bizonyos helyeken lehetőség van ennek keretében részt venni kézműves, játékos és egyéb progrogramokon is.

A debreceni Méliusz Központi Könyvtárának Gyermekrészlegében játékos foglalkozásokkal és meseolvasással várnak mindenkit, ráadásul aki részt vesz valamely programon, még ajándékban is részesül.

A Verseghy Ferenc Könyvtár weboldalán osztott meg egy linkgyűjteményt Halloweeni könyvajánlóval, kreatív tökdíszítési és dekorációs ötletekkel, különböző vendégváró receptekkel és természetesen jelmez javaslatokkal. Továbbá éjjeli kulTÚRA keretében izgalmas, kihívásokkal teli sétát is tartanak az intézmény dolgozói. Hasonló kezdeményezés a Somogyi Károly Városi és Megyei Könyvtár Rendkívüli zseblámpás nyomozás! elnevezésű programja is, szintén az épületen belül.

A Vörösmarty Mihály Könyvtárban Halloweeni Kutyaparti keretében szellemes történeteket hallgathattak a részt vevők Codyval, a Pata és Mancs Terápiás és Oktatási Egyesület négylábú munkatársával, valamint boszorkány, macska és szellem készítésére is lehetőség volt.

A Terézvárosi Gyermekkönyvtárban fagyos Halloweeni szeretettel, borzongató könyvekkel és sejtelmes zenével várják az olvasókat. Ráadásul a díszlet sem akármilyen. Érdemes megnézni a Facebookra feltöltött képeket.

A FSZEK Kőbányai Könyvtár “szörnyen ijesztő kvíze” lehetőséget ad azoknak is egy kis izgalomra, akiknek esetleg személyesen nincs lehetőségük programok látogatására. A kérdések talán nem is olyan egyszerűek.. Ti hányra tudjátok a választ?

Reméljük jövőre adottak lesznek a körülmények, hogy a könyvtárak izgalmasabbnál izgalmasabb rendezvényeket szervezhessen az olvasóknak. Mi nagyon várjuk már!
 

Felhasznált forrás:

Halloween eredete: https://halloween.info.hu/halloween-eredete/

Illusztráció forrása:

Pixabay: https://pixabay.com/images/id-151206/

Tetszett ez a hír? Iratkozz fel hírlevelünkre!
Feliratkozom


Kérdezd
a könyvtárost!