Földabrosz

Földabrosz

2020. szeptember 24. 08:00
Buda, Pest, Óbuda általános térkép 1837

Az Országos Széchényi Könyvtár Földabrosz néven elindította új, digitális tartalomszolgáltatását. A gyűjtemény Térkép-, Plakát- és Kisnyomtatványtára folyamatosan bővül az intézmény által őrzött és közzétett különleges anyagokkal.

A tár magját a könyvtáralapító gróf Széchényi Ferenc (1754-1820) saját térkép- és atlaszgyűjteménye alkotja, amely az alapítás óta folyamatosan bővül ajándékozással, vásárlással és kötelespéldányokkal. 

A szakemberek célja a könyvtár sokrétű gyűjteményének közkinccsé tétele a lehető legszélesebb körben, kiemelt figyelemmel a középiskolai és a felsőfokú oktatásban részt vevők, valamint a kutatók igényeire. A feltöltött tartalmakhoz bárki szabadon hozzáférhet, letöltheti és felhasználhatja, csak a forrás megjelölésére van szükség.

A csaknem ezer közzétett térképnek egy jelentős része a 18. században készült, de több 17. századi kiadás is gazdagítja a gyűjteményt. Fellelhető számos igazán értékes, ritkaságnak számító darab is, amelyeknek egy része ráadásul unikum (csak egyetlen példány létezik belőle). A legrégebbi darab az 1614-ben készült ókori Görögországot ábrázoló történelmi térkép.

Az oldalon való célzott keresést egyrészt a főoldalon található tematikus (történelmi, hadtörténeti, város-, hajózási és általános térképek), valamint a földrajzi elhelyezkedés (világ, Európa, Magyarország, távoli tájak) szerinti csoportosítás, másrészt az Összetett keresés teszi igazán egyszerűvé. A tájékozódást a térképek részletes bibliográfiai adatainak és tartalmi elemeinek megadásával segítik.

Az azonos nevű térképtörténeti blog megújul, s a későbbiekben az oldal szerves részét alkotja majd.

Képgaléria: 
Tetszett ez a hír? Iratkozz fel hírlevelünkre!
Feliratkozom


Kérdezd
a könyvtárost!