Akik a minőségügyben élen járnak

Akik a minőségügyben élen járnak

2021. február 11. 12:00

Miért jó az olvasónak, ha a könyvtár alkalmazza a minőségmenedzsmentet?

Egy egyszerű példából kiindulva: a mórahalmi városi könyvtárban alkalmazták a minőségmenedzsmentet, s felmérték az igényeket:
Megváltoztatták több állományrésznek az elhelyezését - az idősek által fokozottabban használt állományrészt egy könnyebben elérhető helyre, illetve az anyukák által kedvelt szépirodalmi részt a gyermekrészleghez közelebb helyezték el. Ennek az eredményeként megnövekedett a beiratkozások és a kölcsönzések száma is.

Néhány letisztázandó fogalom..

A nyilvános könyvtárakat a könyvtári törvény* arra kötelezi, hogy szolgáltatásaikat minőségirányítási szempontokat figyelembe véve szervezzék. Ilyen szempont például: a felhasználóközpontúság, a munkatársak elköteleződése és a folyamatos fejlesztés.

A fejlesztési irányok minden könyvtárnál különböznek, hiszen az egyes könyvtárak nem ugyanazon típusú feladatokat látnak el; eltérő volumenű rendezvényeket szerveznek; nem ugyanolyan gyűjtőkörrel és látogatottsággal rendelkeznek stb. Így természetes, hogy az eredmények kiértékelése, vagyis az önértékelés egy személyre szabható, rugalmas értékelési rendszerrel működhet csak igazán sikeresen, amelyre 2018 óta a KMÉR-t (Könyvtárak Minőségi Működésének Értékelési Rendszerét) alkalmazzák.

A KMÉR filozófiája szerint, a könyvtárnak önmagához képest kell fejlődést elérnie. A cél az, hogy az eredményeket, az olvasók igényeinek való megfelelést tudatosan, a minőségmenedzsment alkalmazásával érjék el.

A könyvtáraknak 2011 óta lehetőségük van önértékelésüket pályázati anyagként is benyújtani egy szakértői csapat számára, akik az eredmények kiértékelése (és egy könyvtárlátogatás) után, ötleteket, fejlesztési irányokat fogalmaznak meg a lelkes könyvtárosok számára. 

A pályázatok díjazása 2 nagyobb kategória szerint történik. A Minősített Könyvtár címet azok a könyvtárak kaphatják meg, akik szakmai beszámolót és önértékelést készítenek, a Könyvtári Minőségi Díjat pedig ー mint egy 2. lépcsőfok ー azok, akik érvényes Minősített Könyvtár címmel rendelkeznek és 2 fejlesztési irányt/ innovációt mutatnak be.

Mit értünk az alatt, hogy érvényes? 

A Minősített Könyvtár címet nyert intézmények öt évig jogosultak a cím viselésére, így tehát a legutóbbi díjazottak 2021 és 2025 között birtokolhatják, s ezidő alatt nyújthatnak be pályázatot a Díj elnyerése érdekében.

 

Győztesek 2020-ban

2020-ban az Emberi Erőforrások Minisztériuma 9 könyvtár munkáját Minősített Könyvtár címmel és 1 könyvtárét Könyvtári Minőségi Díjjal ismerte el, melynek kiosztására január 22-én a magyar kultúra napján online formában került sor. Az alábbiakban a díjak átvételéről láthattok egy összeállítást. 

 

Minősített Könyvtár címesek 2020-ban

Balassi Bálint Megyei Könyvtár (Salgótarján)

 

 

Deák Ferenc Megyei és Városi Könyvtár (Zalaegerszeg)

Forrás: Zalamédia

 

 

Egressy Béni Városi Könyvtár (Kazincbarcika)

 

 

Gödöllői Városi Könyvtár és Információs Központ

 

 

Méliusz Juhász Péter Könyvtár (Debrecen)

 

 

Mogyoróssy János Városi Könyvtár (Gyula)

Forrás: Gyulatelevízió

 

 

Mórahalom Város Önkormányzat Tóth Menyhért Városi Könyvtár- és Közösségi Ház

 

 

Óbudai Platán Könyvtár

 

 

Városi Könyvtár Lenti

Forrás: Városi Könyvtár Lenti - Facebook oldala

 

 

Könyvtári Minőségi Díjas könyvtár 2020-ban

Békés Megyei Könyvtár

* 1997. CXL törvény a muzeális intézményekről, a nyilvános könyvtári ellátásról és a közművelődésről

Felhasznált forrás:

Könyvtári Intézet: Minőségmenedzsment: https://ki.oszk.hu/informacioszolgaltatas/minosegmenedzsment

Tetszett ez a hír? Iratkozz fel hírlevelünkre!
Feliratkozom


Kérdezd
a könyvtárost!