Új szolgáltatás az SZTE Klebelsberg Könyvtárban

Új szolgáltatás az SZTE Klebelsberg Könyvtárban

2020. szeptember 29. 08:00
Szegedi Tudományegyetem Klebelsberg Kuno Könyvtára

Új szolgáltatás indult a közelmúltban az SZTE Klebelsberg Könyvtárban:

együttesen is kereshetőek lettek a repozitóriumaik!

Visszatekintés…

Több mint 10 évvel ezelőtt született meg a döntés a szegedi egyetemi könyvtárban, hogy a katalógusokon túlmutató, immár teljes szövegeket is feldolgozó, tároló szolgáltatások építésébe kezdenek. Az egyetemi, kutatóintézeti világban a 2000-es évek elejétől jelent meg ez a műfaj, amelyet a régi latin szó alapján repozitóriumnak neveztek el. 2009 őszén a szegedi egyetem szenátusának támogatásával indult el a rendszer kiépítése a disszertációk, majd kisvártatva a publikációk feldolgozásával.

Mi az hogy repozitórium?

Ma már talán sokaknak nem is kell magyarázni, mi ez, hiszen bevonult a kutatói és hallgatói köztudatba is. Röviden: a repozitórium olyan elektronikus könyvtári gyűjtemény (adatbázis), melynek fő célja a teljes szövegű dokumentumok megosztása és archiválása. Ha nagyon le kívánjuk egyszerűsíteni, akkor egy nyilvánosság számára is elérhető fájltároló-rendszerről van szó, ahol a dokumentumok könnyen visszakereshetők és letölthetők. Ezt az biztosítja, hogy az egyes dokumentumokat leíró “elektronikus katalóguscédulákat” (metaadatokat) könyvtárosok állítják elő, s nem csak ezek indexelődnek fel, hanem maguk a dokumentumok is, mégpedig teljes szövegükben (full text keresés). Így nem csak témára, szerzőre, címre stb. lehet keresni, hanem tulajdonképpen az összes előforduló szóra.

 

 

A szegedi repozitóriumok: a “Contenta”

Amikor a rendszert kitalálták - 2008/2009 fordulóján - két lehetőség közül választhattak: vagy egy hatalmas repzitóriumot hoznak létre, minden lehetséges célnak megfelelve, vagy több kisebbet: részben tematikus okokból, részben az eltérő dokumentumtípusokra való tekintettel; akkor ez utóbbi mellett döntöttek.

Ma már népszerű szolgáltatása az SZTE Klebelsberg Könyvtárnak az egyre gyarapodó repozitórium együttes, ami jelenleg 11 különböző repozitóriumot tartalmaz és a "Contenta" összefoglaló név alatt vált ismertté. A könyvtári világban jól ismert “EPrints” szoftverre alapuló repozitóriumaikon kívül pl. a kép- és videó kezelést jobban támogató “Omeka”-val is dolgoznak.

Közösen kereshető repozitóriumok:

A tematikai tagoltság miatt nem lehetett egyben, egyszerre keresni az összes tárolóban, repozitóriumban, ezért régi tervük volt, hogy létrejöjjön egy közös kereső.

Egy EFOP pályázat segítségével ez most megvalósult, hosszabb tesztelés után nemrégiben útjára is bocsátották az új közös keresőt. A könyvtár honlapján (http://www.ek.szte.hu) a középső nagy keresődobozban a harmadik panelre kattintva érhető el.

 

 

Megtalálni tehát nagyon egyszerű, hisz a katalógus és az online források mellett ez lett a könyvtári honlap közepén a harmadik lekérdezési lehetőség, a "Contenta közös kereső" gomb alatt. Aki külön címen is el akarja érni a szolgáltatást, ill. hivatkozni akar rá, az itt találja: https://contentas.ek.szte.hu

Az SZTE ISZI Könyvtár-informatikai és Adatgazdálkodási Egységével együttműködve úgy tervezték meg és alakították ki a felületet, hogy a lehető legjobban hasonlítson a már megszokott könyvtári katalógusra. Ez a kereső is facettás rendszerű: ez azt jelenti, hogy különféle gombokkal/kapcsolókkal a bal szélen ki és be lehet kapcsolni a szűrési szempontokat, így gyorsan szűkíteni (aztán még tovább szűkíteni) lehet a már megtörtént keresést is.

Nézzük meg, hogy működik!

A rendszer igazi előnyeit akkor tapasztaljuk meg, ha például egy neves egyetemi személyiség “teljes repozitóriumi keresztmetszetére” kíváncsiak vagyunk. Keressünk pl. a nemrégiben elhunyt neves kémikus, Solymosi Frigyes nevére. 

 

 

Jól láthatóak a lehetőségek, amelyek egyszerre állnak rendelkezésre: láthatjuk az SZTE Publicatio Repozitóriumba feltöltött összes szakcikkét, láthatjuk az egyetemtörténeti dokumentumok közt (UnivHist) a nevét, s feltűnnek a nála megvédett disszertációk, vagy azok, amikben hivatkoztak rá (Doktori) és persze neve előfordul bőséggel a Tiszatájban és a Délmagyarországban is. De azt is látjuk a találati ikonokból, hogy képek is kerültek be róla az archívumba. Végül felleljük a találatokat műfajok szerint is szétosztva: mennyi könyv, cikk, újsághír stb. van közöttük. Így elmondható, egyetlen kereséssel egészen széleskörű anyaggyűjtést végezhetünk Solymosi Frigyes professzorról.

Nagy előny, hogy a legtöbb dokumentumhoz (a repozitóriumi tételek között akadnak korlátozott hozzáférésűek) rögtön hozzá is férhetünk, pillanatok alatt letölthetjük őket. A bal szélen a kapcsolókkal (facettákal) az egyes szűkítőket ki- és bekapcsolhatjuk, s így rögtön változik a találati halmaz is, aszerint, hogy éppen milyen tartalmú és típusú dokumentumokra vagyunk kíváncsiak.

A közös kereső honlapja alján egészen részletes "keresési segédlet" áll rendelkezésre, amit jó szívvel ajánlanak tanulmányozásra. De a legjobb, amit tehetünk, hogy kedvenc témánkkal rögtön kipróbáljuk, mit tud a közös kereső, hogyan segíthet nekünk legjobban!

A könyvtár munkatársai remélik, hogy felhasználóik szerte az országban hasznosnak találják új szolgáltatásukat, de észrevételeket, javaslatokat is szívesen látnak a contenta@ek.szte.hu címen.

Sok sikert a használathoz és jó találatokat!

A tartalmat beküldte: Szegedi Tudományegyetem Klebelsberg Kuno Könyvtára

Tetszett ez a hír? Iratkozz fel hírlevelünkre!
Feliratkozom


Kérdezd
a könyvtárost!