Szobabiciklik a könyvtárban – mozgással az ülő életmód hátulütői ellen

Szobabiciklik a könyvtárban – mozgással az ülő életmód hátulütői ellen

2020. február 23. 15:00

Az Egyesült Államokban, ahogy világszerte is, egyre nagyobb problémát jelent az elhízás és az ülő életmód okozta egészségkárosodás. Ezt felismerve több amerikai könyvtárban bevezették a szobabiciklis munkaállomásokat, amelyek írópaddal/laptoptartóval vannak ellátva, így írás vagy olvasás közben kényelmesen tekerhetünk, és számolhatjuk az elégetett kalóriákat is. A felsőoktatási könyvtárakban azt is tekintetbe vették, hogy a testmozgás pozitív hatással van az agyműködésre, továbbá oldja a stresszt, így a diákoknak különösen nagy szükségük van rá. Szinte magától adódott az ötlet, hogy a krónikus időhiánnyal küzdő egyetemistáknak a könyvtárban teremtsenek lehetőséget a testmozgás közben végzett tanulásra.

A Winthrop University, a Troy University és még tucatnyi egyetem példája nyomán 2017 nyarán a Texas A&M University Libraries hat darab szobabiciklis munkaállomást vásárolt egy erre szakosodott forgalmazótól. A befektetés szobabiciklinként 299 dollár volt, a visszajelzések pedig egyértelműen pozitívak: a diákok többsége vonzónak találta a lehetőséget, átlagosan közel fél órát tekert, és elégedett vagy nagyon elégedett volt a szolgáltatással. Saját bevallásuk szerint a tekerés jó hatással volt a tanulmányi előmenetelükre is, noha kerekezés közben a tanulás mellett időnként mással (pl. zenehallgatással, közösségi médiával) is foglalkoztak. A felmérés tanúsága szerint azok voltak leginkább hajlamosak a könyvtári sportolás e formáját űzni, akik amúgy is heti rendszerességgel vagy még gyakrabban végeznek testmozgást. Több diák például egyenesen sportoláshoz öltözve látogatta meg a könyvtárat, kifejezetten azzal a céllal, hogy valamelyik szobabiciklis munkaállomást használja.

Az újdonság ereje nemcsak a diákok, de a média figyelmét is felkeltette, tovább növelve a kezdeményezés népszerűségét. Azon könyvtárak számára, amelyek megfontolnák a szobabiciklis munkaállomások bevezetését, kiemelhető, hogy ezek az eszközök segíthetnek a könyvtárba vonzani a fiatalokat – illeszkedve abba a trendbe, hogy a felsőoktatási könyvtárak az utóbbi években minden tanulási módszernek és szokásnak igyekeznek teret és lehetőséget adni.

Ami a gyakorlati tanácsokat illeti: érdemes odafigyelni a szobabiciklis munkaállomások elhelyezésére (az emberek egy része ugyanis nem szeret nagy tömeg szeme láttára edzeni), a kalóriaszámlálók megfelelő működésére, végül az állítható magasságú ülések és a pedálok rendszeres karbantartására. Noha a tanulmányi sikeresség és a szobabicikli-használat közötti összefüggést még nem erősítették meg a kutatások, a Texas A&M University Libraries továbbra is elkötelezett a könyvtárhasználók testi és mentális egészsége mellet, és mindenképpen folytatni kívánja a projektet. Sőt, egy „könyvtári fitneszterem” elindításán is gondolkodnak, ahol a szobabiciklik mellett egyéb edzőgépek használatát lehetne ötvözni a tanulással, immár egy elkülönítettebb térben.

Tetszett ez a hír? Iratkozz fel hírlevelünkre!
Feliratkozom


Kérdezd
a könyvtárost!