Petőfi Sándor kéziratos hagyatéka az Országos Széchényi Könyvtár Copia nevű online adatbázisában

Petőfi Sándor kéziratos hagyatéka az Országos Széchényi Könyvtár Copia nevű online adatbázisában

2023. április 4. 08:00

A költő születésének 200. évfordulója alkalmából kéziratait és felesége, Szendrey Júlia naplóit tette közzé Copia nevű online adatbázisában az Országos Széchényi Könyvtár.

Petőfi Sándornak a nemzeti könyvtár Kézirattárában őrzött hagyatékából, a Petőfi Ereklyetárként számon tartott, Fond VII. jelzetű gyűjteményből többek között 424 vers, továbbá számos, a költő által írt vagy hozzá címzett levél és rajzai, valamint Szendrey Júlia naplói váltak digitálisan elérhetővé 2023 márciusától.

Az Országos Széchényi Könyvtárnak és a Petőfi Irodalmi Múzeumnak köszönhetően megismerhetjük azt a sokarcú Petőfit, akit külföldön is értenek. A könyvtár digitális szolgáltatása segíti az irodalomtörténeti kutatásokat, hozzájárul a műtárgyvédelemhez, valamint felismerhetővé teszi a hamisított Petőfi-kéziratokat.

A Fond VII. jelzetű gyűjtemény legjelentősebb része a költő öccsén, Petőfi Istvánon (1825–1880) keresztül jutott jelenlegi őrzési helyére, aki nagy hozzáértéssel gondozta bátyja hagyatékát, majd 1880-ban bekövetkezett halála előtt a nála lévő dokumentumokat a nemzeti könyvtárra hagyta. A Petőfi István által átadott, 79 tételből álló hagyatékrészben olyan jelentős kéziratok szerepeltek többek között, mint Petőfi Sándornak az 1847-ben és 1848-ban írt verseit tartalmazó kéziratos füzete, Shakespeare-fordításai, az Úti levelek, az 1848. március 15-én kinyomtatott Nemzeti dal első példánya a költő kézjegyével, továbbá Arany Jánosnak, Egressy Gábornak, Kemény Zsigmondnak és Szemere Pálnak a költőhöz írt levelei.

A XIX. és XX. században további szerzeményekkel bővült a gyűjtemény, így került a Kézirattárba Petőfinek az 1845–1846-ból származó verseit tartalmazó autográf füzete, Bajza Józsefhez írt levelei és Szendrey Júlia kalandos úton fennmaradt naplói is. A Fond VII. jelzetű hagyatékban találhatók ezenkívül Szendrey Júlia versei és feljegyzései, Horvát Árpáddal kötött, második házasságából származó családi iratai és fényképei, továbbá Petőfi Zoltán kéziratai is.

A fondban önálló darabként vagy levelek mellékleteként is találhatók költemények, a tudástárba a költő által többször papírra vetett ugyanazon szerzeményeit is felvettük. A digitálisan közzétett dokumentumok között külön értéket képviselnek Petőfi Arany JánosrólBem József tábornokról illetve Zoltán fiáról készült rajzai, amelyek a nagyközönség előtt jobbára ismeretlenek. 

Tetszett ez a hír? Iratkozz fel hírlevelünkre!
Feliratkozom


Kérdezd
a könyvtárost!