220 éves az Országos Széchényi Könyvtár

220 éves az Országos Széchényi Könyvtár

2022. november 21. 13:00

A nemzeti könyvtár 2022. november 25-én ünnepli alapításának 220. évfordulóját, amiről rendezvénysorozattal emlékezik meg. Ennek részeként, a jubileum alkalmából, Esszencia címmel nyílik meg november 24-én az Országos Széchényi Könyvtár első nagyszabású állandó kiállítása. A gróf Széchényi Ferenc előtt tisztelgő és a történelmi előzménynek tekinthető Corvina könyvtárat is felidéző tárlat vállalkozik a több mint tízmilliós dokumentumállomány összetettségének bemutatására, azaz az írott, nyomtatott, audiovizuális és elektronikus magyar kulturális örökség teljességének reprezentációjára.

A minden korosztály számára egyaránt érdekes kiállítás november 24-én szakmai vezetéssel, térítésmentesen látogatható a könyvtár nyitvatartási idejében.
A tárlatvezetésekre regisztrálni az alábbi időpontokra kattintva lehet:
14.00
15.00
16.00
17.00

November végén a kiállítással párhuzamosan az alapítási ünnep alkalmából szervezett konferenciákon is részt vehetnek az érdeklődők.

NOVEMBER 28. (hétfő):
Kultúra, tudomány, innováció – 220 éve a nemzet szolgálatában
 címmel a könyvtár munkatársai és partnerkutatók tudományos előadásait hallgathatják meg a résztvevők. A két helyszínen hat szekcióban a legkülönfélébb témákat érintik az előadók a Mátyás korabeli asztrológiától az Apponyi-kastélyon és kincsein keresztül a Petőfi-hagyatékig és Féner Tamás életművéig. A részletes program ezen a linken olvasható.

NOVEMBER 29. (kedd):
Könyvtárak együtt az olvasásért
 címmel a huszonöt éves Könyvtárostanárok Egyesülete és a nemzeti könyvtár e napon tartja meg őszi szakmai napját. A véleménycsere középpontjában az iskolai könyvtárakkal való együttműködési lehetőségek, valamint az olvasásnépszerűsítés áll. A szakmai nap programja itt található.

NOVEMBER 30. (szerda):
Az Országos Széchényi Könyvtár a Petőfi Irodalmi Múzeummal együttműködve közös konferenciát és kerekasztal-beszélgetést szervez Szerkesztők és szerkesztőségek a századfordulón címmel. A tanácskozás középpontjában a 20. század eleji sajtó és irodalom egymásra hatása áll. A téma szakértői a Nyugat előtti folyóiratok szerkesztőségeinek kapcsolati hálójáról, neves íróink újságírói indulásáról beszélnek levelezések és egyéb dokumentumok alapján. Bővebb információ a konferenciáról és a kerekasztal-beszélgetésről a linkre kattintva olvasható.

Az alapítási ünnepre szervezett eseménysorozatra szeretettel várunk minden kedves olvasót és érdeklődőt!

Forrás: oszk.hu

Tetszett ez a hír? Iratkozz fel hírlevelünkre!
Feliratkozom


Kérdezd
a könyvtárost!