Öszvérek és elefántok. Mozgókönyvtárak a nagyvilágban II.

Öszvérek és elefántok. Mozgókönyvtárak a nagyvilágban II.

2021. március 20. 10:00

Korábban már többször is írtunk a mozgókönyvtárakról. Ezekből az írásokból kiderült, hogy általában autóbuszokon és teherautókon szállítják a könyveket a használóknak, de ha körülnézünk a nagyvilágban, láthatjuk, hogy a különböző földrajzi adottságokhoz igazodva számos más formája is megjelent. A cikksorozatunk első részében virtuálisan Afrikába utaztunk, most Ázsiába és Dél-Amerikába kalandozunk, hogy bemutassunk néhány különleges mozgókönyvtárat nektek.

Elsőként irány Kolumbia! Itt kifejezetten a farmokon élő gyerekeknek indította el szamárkönyvtári szolgáltatását, a „Biblioburro”-t  Luis Soriano Boroquez, La Gloria-i helyi tanító. A saját 3480 darabos könyvtárából szállítja a könyveket a gyerekeknek, melyekből előadásokat tart és segít nekik a házi feladataik elkészítésében. A dokumentumok Alfa nevű szamarára felszerelve érkeznek. Hétvégente 8 órán át tart egy kör, amíg valamennyi települést körbejár. Amikor megérkezik, összeszerel egy műanyag asztalt, e körül tudják a gyerekek lapozgatni a könyveket.

Venezuelában a helyi egyetem kezdeményezte, hogy öszvérek segítségével szállítsák a könyveket a hegyekben elszórtan élő vidéki lakosságnak. A gyerekek – ugyanis a használók zöme itt is közülük kerül ki – a kikölcsönzött könyveket egymás közt is cserélgetik. A „biblioöszvér” szolgáltatásban már nem elégednek meg a papír-alapú dokumentumokkal. A tervek szerint a közeljövőben a szamarakon laptopokat és projektorokat is visznek, a banánfák alá pedig vezeték nélküli modemeket helyeznek ki, amivel lehetővé válik, hogy internetezzenek is a helyiek. A cél ezzel már nem csak a művelődés és az információszerzés elősegítése, hanem sokkal inkább egy komplex életminőség-javítás, hogy a földművesek képesek legyenek email-ben kapcsolatot tartani a külvilággal.

Thaiföld északi részén – szintén a helyi sajátosságoknak megfelelően – elefántokkal szállítják a könyveket 46 kicsiny falu lakóinak. Az állatok a könyvekkel megrakott dobozok mellett szállítottak már számítógépeket, videó és CD lejátszókat valamint táblákat is, amelyekre írni lehet. A technikai eszközök igen széleskörű szolgáltatási paletta kialakítását teszik lehetővé, hiszen az olvasás mellett internetes és multimédia tartalmakhoz is hozzáférhettek a használók. A cél ebben az esetben is több mint könyvtári ellátás, hiszen az írástudatlanság ellen küzdenek.

Vannak országok, ahol se szamár, se öszvér, se elefánt nem alkalmas a könyvek szállítására. A könyveknek pedig menniük kell az olvasókhoz. A Himalájában lévő Nepálban vannak olyan települések, ahova semmilyen közlekedési eszközzel nem lehet eljutni. Itt egy projekt keretében bambuszkosarakban, emberek hátán szállították a könyveket a távoli hegyvidéki településekre!

 

 

Illusztráció forrása:

Wikipédia: Biblioburro

Tetszett ez a hír? Iratkozz fel hírlevelünkre!
Feliratkozom


Kérdezd
a könyvtárost!