Europeana, az Európai Digitális Könyvtár

Europeana, az Európai Digitális Könyvtár

2020. március 12. 08:00

Az Európai Unió által finanszírozott  Europeana projekt célja, hogy egy felületen összegyűjtse az „öreg kontinens” digitális kulturális javait. A többmillió tételt tartalmazó gyűjtemény európai levéltárak, múzeumok és könyvtárak digitalizált állományából származik. A portál fő profilja széleskörű témákat felölelő, tematikus virtuális kiállítások közzététele.

2001-ben az EU-tagállomok a Lundi-alapelvekben lefektették, hogy a kulturális szféra digitalizálásának terén tagállami együttműködésre van szükség a kívánt áttöréshez. Az Europeana előzménye az Európai Könyvtár (The European Library) és számos más európai közgyűjteményi digitalizálási projekt volt, amelyek a fenti politikai akaratnak tettek eleget. A különböző projekteket egységbe foglaló Europeana 2008-ban indult meg, közel 2 millió példányos digitális kezdőgyűjteményével.

A portál működtetője a Hollandiában bejegyzett EDL Foundation (Európai Digitális Könyvtár Alapítvány), a Holland Nemzeti Könyvtárban. Indulása óta az Europeana berkeiben számos nemzetközi projekt indult, tematikus gyűjtemények kialakítására és egyedi dokumentumtípusok összegyűjtésére.

Az Europeana nyitóoldalán az egyesített keresőmezőt, valamint az aktuális virtuális kiállítások kínálatát látjuk. A keresés a gyűjtemények tematikája, a dokumentumok típusa (kép, szöveg, videó, hanganyag, 3D-ben szkennelt anyag), a felhasználhatósági jogosultság, a szolgáltató országok, nyelv, aggregátorgyűjtemények és szolgáltató intézmények szerint szűkíthető.

A több mint 50 milliós példányszámú kínálatot egyedi szempontok szerint is lehet szűrni a böngészés menüpont alkalmazásával. Innen felfedezhetők a legújabb tartalmak, de szín szerint is kiválaszthatók a minket érdeklő tartalmak. Források, témakörök, neves személyek, illetve történelmi korszakok szerint is csoportosítható a digitális állomány. A galériákban tematikusan összegyűjtött fotókat tekinthetünk meg.

Az Europeana Blogján számos további érdekességet olvashatunk, a témaválasztást a kategóriákat jelölő címkék segítik. Az Europeana nyelve alapvetően angol, azonban a főoldalak és egyes tartalmak elérhetők az uniós tagországok nyelvein, így magyarul is. Utóbbit magyar webtartományból megtekintve automatikusan jeleníti meg a portál a kezdőoldalon.



Kérdezd
a könyvtárost!