Veszíts el egy könyvet! játék

Veszíts el egy könyvet! játék

Olvasd és veszítsd el!

A könyvek kapcsolatot teremtenek olvasóik között. Ennek a kapcsolatnak a látható megnyilvánulása a „Veszíts el egy könyvet játék!”

A „Veszíts el egy könyvet!” játékot a Bookcrossing elnevezésű külföldi minta alapján, Magyarországon az orosházi Justh Zsigmond Városi Könyvtár indította útjára 2008-ban, központi eseménye az azóta minden év márciusában megrendezett Nagy Könyvelhagyó Hétvége. Ilyenkor országszerte, és határainkon túl szándékosan elveszített könyvek százai várják, hogy rájuk bukkanjon valaki. Könyvet elveszíteni azonban nem csak ezen a hétvégén lehet: örömet szerezni egy jó könyvvel bármikor, bárhol érdemes.

Legyél Könyvelvesztő!
Kapcsolódj be te is ebbe a népszerű játékba, ha van olyan könyved, amelyikről azt gondolod, másnak is élményt jelentene. Ne hagyd a polcon porosodni, indítsd útjára!

Legyél Könyvvadász!
Kelj útra, és találd meg a közeledben elveszített könyvek egyikét!

Ha a játékkal kapcsolatos kérdésed van, fordulj könyvtárosodhoz!
Látogasd meg a „Veszíts el egy könyvet!” Facebook oldalt, ahova az elveszített, vagy megtalált könyvek fényképét is feltöltheted!

A játék lépései, ha szeretnél elveszíteni egy könyvet:

 1. Válassz ki otthon egy (vagy több) olyan könyvet, amiről úgy gondolod, hogy nélkülözni tudod, de másnak örömet szerezne.
 2. Ha már tudod, hogy melyik könyvedet szeretnéd elveszíteni, akkor a könyvtárak.hu honlapon az „Új könyv regisztrálása a játékba” gombra kattintva hozd játékba a könyvet: add meg a címét és a szerzőjét, borítóképet is feltölthetsz!
 3. Rögzítsd az elvesztését: add meg, hogy melyik településen fogod elveszíteni, megjegyzésbe pedig írhatsz támpontokat a megtaláláshoz! Például: a Fő téren egy padon, az iskola ebédlőjében, a vasútállomás várótermében stb.
 4. A könyvben elhelyezett szöveggel tájékoztasd a megtalálót:
  - Ha tudod, nyomtasd ki a piros keretből megnyitható tájékoztató szöveget, és helyezd el a könyvben, hogy aki megtalálja, tudja, mi a teendője.
  - Ha nem tudod kinyomtatni, akkor írd a könyv elejére az alábbi szöveget: „Ez a könyv a Veszíts el egy könyvet! játék szereplője. Ezt a könyvet azért vesztettem el, hogy Te, Könyvvadász megtaláld! Most nincs más dolgod, mint regisztrálni a könyv megtalálását a könyvtárak.hu oldalon!„ Nagyon fontos, hogy írd be a könyvbe a sárga mezőben található azonosító számot is!
 5. Veszítsd el a könyvet azon a helyen, ahol az elvesztés rögzítésekor megadtad. Ha esős idő van, vigyázz, hogy ne ázzon meg!
 6. Ha szeretnéd, oszd meg a „Veszíts el egy könyvet!” Facebook oldalon. Az elveszített könyv fényképének feltöltésével még egy kis segítséget is adhatsz a könyvvadászoknak!
 7. Figyeld, hogy megtalálja-e valaki az elveszített könyvet!
 8. Ha szeretnéd, a megtalálóval beszélgethettek a könyvről a könyv adatlapjának alján.

+1 Ha szeretnél te is könyvet találni, a kereső segítségével nézd meg, hogy a környékeden vannak-e elveszített könyvek.

A játék lépései, ha olyan szerencsés vagy, hogy megtaláltál egy könyvet:

 1. Amikor megtalálod a könyvet, készíthetsz róla egy fényképet, amit, ha szeretnél, megoszthatsz, a „Veszíts el egy könyvet!” Facebook oldalon.
 2. A könyvtárak.hu oldalon a „Veszíts el!” menüpont alatt található kereső segítségével a könyvbe írt, vagy behelyezett tájékoztatón feltüntetett azonosító szám alapján keresd ki az általad megtalált könyv adatlapját.
 3. Rögzítsd a megtalálást (írd be, hol találtad meg, megjegyzést is írhatsz, ha szeretnél)!
 4. Ha érdekel a könyv, olvasd el!
 5. Ha szeretnél beszélgetni a könyvről az elvesztőjével, vagy korábbi megtalálókkal, megteheted a könyv adatlapjának alján.
 6. Veszítsd el újra a könyvet, hogy folytathassa útját, és másnak is élményt szerezzen!
 7. Ehhez az azonosító szám alapján keresd ki újra a könyv adatlapját a könyvtárak.hu „Veszítsd el!” menüpontban, majd egyszerűen csak rögzítsd az elvesztését (add meg, hogy melyik településen fogod elveszíteni, megjegyzésbe pedig írhatsz támpontokat a megtaláláshoz)!
 8. A könyvben elhelyezett szöveggel tájékoztasd a megtalálót:
  - Ha tudod, nyomtasd ki a piros keretből megnyitható tájékoztató szöveget, és helyezd el a könyvben, hogy aki megtalálja, tudja, mi a teendője.
  - Ha nem tudod kinyomtatni, akkor írd a könyv elejére az alábbi szöveget: Ez a könyv a Veszíts el egy könyvet! játék szereplője. Ezt a könyvet azért vesztettem el, hogy Te, Könyvvadász megtaláld! Most nincs más dolgod, mint regisztrálni a könyv megtalálását a könyvtárak.hu oldalon! Nagyon fontos, hogy írd be a könyvbe a sárga mezőben található azonosító számot is!
 9. Ha újra elveszítetted a könyvet, figyeld a könyv adatlapjának oldalán, mikor találja meg valaki!

+ 1 Ha tetszik a játék, saját polcodról is útnak indíthatsz egy könyvet!Kérdezd
a könyvtárost!