Hell Miksa 300

Ez a funkció csak bejelentkezett felhasználóknak érhető el.

Bejelentkezés

Hell Miksa 300

Izgalmas kiállítással emlékezünk Hell Miksa jezsuita csillagász születésének 300. évfordulójára. Az Eszterházy Károly Egyetem központi épületében berendezett tárlat születésnapjára, május 15-ére vált teljessé. A kézzel készített illusztrációk, tudományos írások és korabeli tárgyak Hell sokoldalúságát és az Egri Csillagda létrejöttében betöltött szerepét idézik.

Már hagyomány, hogy a Tittel Pál Könyvtár II. emeleti részlege előtti tárlókban egy-egy jelentős személyiséget fókuszba állítva, közös kiállításban mutatja meg vonatkozó köteteit az Eszterházy Károly Egyetem Tittel Pál Könyvtára és a Főegyházmegyei Könyvtár. A melléjük helyezett tablók szövege ez évben az egyetem különböző tanszékeinek összefogásából született, a Kulturális Örökség és Művelődéstörténeti Tanszék vezetőjének irányításával. A csillagászati témának köszönhetően a Varázstorony is segítette a megvalósulást.

A cél Hell alakjának és egri kötődésének bemutatása volt, hiszen a kiállítás sajátosságát éppen a helyben fellelhető dokumentumok és tárgyak adják. A tablókon megjelenő szövegek bemutatják a jezsuita szerzetes életét, sokoldalúságát, külön kiemelve természettudósként tett vardói útját és Egerre gyakorolt hatását, a Líceumban végzett munkáját. Ízelítőt kapunk Eszterházy püspökkel folytatott levelezéséből és a Főegyházmegyei Könyvtár Csillagászati Különgyűjteményének kialakításából.

Tetszett ez a gyűjtemény? Iratkozz fel hírlevelünkre!
Feliratkozom


Kérdezd
a könyvtárost!