Budapest-képarchívum

Ez a funkció csak bejelentkezett felhasználóknak érhető el.

Bejelentkezés

Budapest-képarchívum

A Budapest-képarchívum a Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár Budapest Gyűjteményében található különféle városábrázolások, fényképek és rajzok adatait és digitális másolatait tartalmazza. A digitális képarchívumot folyamatosan bővítjük, adatait frissítjük, javítjuk.

Célunk az, hogy a Budapest egykori arculatát őrző ábrázolások közül a legrégebbi, a leggyakrabban keresett, egyben muzeális értékük miatt a leginkább védelemre szoruló képeket minél szélesebb kör számára elérhetővé tegyük. A közreadott reprodukciók alkalmasak a válogatásra, a tanulmányozásra és az ismeretközvetítésre.

A képek két forrásból származnak:

  • a Budapest Gyűjtemény több mint kétszázezer fényképet őrző fotóarchívumából
  • a gyűjteményben található régi, illusztrált kiadványokból; könyvekből és folyóiratokból

Az eredeti képek többsége évtizedekkel ezelőtt, gyakran sok hányattatás után, többnyire pontatlanul vagy egyáltalán nem azonosítottan került a gyűjteménybe. Igyekeztünk pontosítani a képek mellett talált eredeti adatokat, és törekedtünk arra is, hogy minél több szempont szerint visszakereshetővé tegyük a képeket. Lehetőség szerint házszám pontosságig meghatároztuk a felvételeken látható épületeket, megadtuk az építészek és más alkotók nevét. Ha semmilyen információ sem kapcsolódott a képhez, akkor külső források bevonásával azonosítottuk a látványt, határoztuk meg a felvételi időpontot, a képen látható személyeket, eseményeket, intézményeket. A tárgyszavazás során megneveztünk minden olyan részletet, amit a képek megfelelő minőségben dokumentálnak, valamint azokat az összefüggéseket is, amelyeknek az illusztrálására az ábrázolás felhasználható. A könyvtári szabványokhoz igazodva számos egyéb formai és technikai jellemzőt közlünk.

Tetszett ez a gyűjtemény? Iratkozz fel hírlevelünkre!
Feliratkozom


Kérdezd
a könyvtárost!