Hogyan tehetem közzé a könyvtárak.hu-n a saját könyvtáram programjait?

Hogyan tehetem közzé a könyvtárak.hu-n a saját könyvtáram programjait?

A könyvtárak.hu eseménynaptára az egyes könyvtárak Google Naptárával van összekapcsolva, így képes azoknak az eseményeknek az automatikus átvételére és megjelenítésére, amelyeket a könyvtárak a saját Google Naptárjukban tartanak nyilván.

Fontos: Ismétlődő események megfelelő kezeléséhez olvassa el az ismertető végén található információkat.

Amennyiben szeretné, hogy a könyvtárak.hu-n megjelenítsük és népszerűsítésük az Ön könyvtárának eseményeit is, nincs más dolga, mint megosztania velünk azt a Google Naptárat, amelyben nyilvántartja a könyvtár jövőbeli eseményeit.

Ha még nincs Google Naptára, de szeretne létrehozni, ez a leírás ebben is segítséget nyújt, kezdje a "Segítség Google Naptár létrehozásához" fejezettel.

 

Hogyan oszthatja meg velünk Google Naptárát?

 

Ahhoz, hogy a Google Naptára kompatibilis legyen a könyvtárak.hu rendszerével, egyetlen dologra kell figyelnie az események felvitelekor: az esemény helyének megadásakor (erre külön mező van a Google Naptárban) mindenképp legyen megadva irányítószám, és azt ne előzze meg más négyjegyű szám. A rendszer így lesz képes megállapítani, hogy az adott esemény melyik településen lesz. A megfelelő formátum hiányában a könyvtárak.hu eseményfigyelője nem fogja megjeleníteni az eseményt. A Google Naptárba felvitt események néhány óra elteltével jelennek meg a könyvtárak.hu felületén.

Ha online megrendezett eseményét szertené megosztani, akkor kérjük, az esemény neve elé mindenképp írja be az [online] jelölést, így a Könyvtárak.hu rendszere megkülönböztetve fogja kezelni az adott eseményt! Pl. [online] Webinárium a könyvtárban

A Google Naptár publikus linkje (iCal formátumban) megosztásának folyamata:

1. Jelentkezzen be a Google Naptárának felületére (https://calendar.google.com), majd a "Saját naptárak" blokkon belül vigye az egérkurzort a könyvtár saját eseményeit tartalmazó naptár fölé, kattintson a megjelenő három függőleges pontra és válassza a képen is jelölt "Beállítások és megosztás" opciót

Beállítások és megosztás

2. A megjelenő oldalon a "Hozzáférési engedélyek" részen belül jelölje meg a kiválasztott naptárat nyilvánosként (ha ezt még nem tette meg korábban).

Nyilvánossá tétel

3. Ugyanezen az oldalon belül görgessen lejjebb és keresse meg a "Nyilvános cím iCal formátumban" részt, ahonnan másolja ki és küldje el részünkre a konyvtarak@oszk.hu e-mail-címre a feltüntetett URL-t. Mi ez alapján képesek leszünk automatikusan megjeleníteni a könyvtárak.hu eseménynaptárában az Ön könyvtárának eseményeit is.

Nyilvános cím iCal formátumban

 

Segítség Google Naptár létrehozásához

 

Amennyiben könyvtára még nem vezeti eseményeit Google Naptárban, de szeretné, hogy a könyvtárak.hu eseménynaptárában megjelenjenek az Ön könyvtárának eseményei is, létre kell hoznia egy olyan Google Naptárat, amelyben a könyvtára eseményeit rögzíti rendszeresen.

A Google Naptár létrehozásának menete a következő:

1. Egy Google felhasználói fiókkal jelentkezzen be a Google Naptár (https://calendar.google.com) felületére.

2. A felület bal oldalán lévő "Más naptárak" részben kattintson a pluszjelre, majd a felbukkanó kis ablakban válassza az "Új naptár létrehozása" opciót.

Más naptárak felvétele

3. A megjelenő oldalon nevezze el a naptárát (pl. "Országos Széchényi Könyvtár eseményei") és kattintson a "Naptár létrehozása" gombra.

Új naptár létrehozása

3. Lépjen vissza a Google Naptár főoldalára, és a bal felül elhelyezkedő "Létrehozás" gombra kattintva már el is kezdheti könyvtár eseményeinek rögzítését. Címként az esemény nevét kell megadni, továbbá ki kell választani az esemény pontos időpontját, meg kell adni az esemény leírását, a helyszínhez pedig a könyvtár/esemény pontos címét. Fontos, hogy a cím mindenképpen tartalmazza a település irányítószámát és azt ne előzze meg más négyjegyű szám, mivel a könyvtárak.hu eseményfigyelője csak így tudja megállapítani, hogy mely településen lesz az esemény. A megfelelő formátum hiányában a könyvtárak.hu eseményfigyelője nem fogja megjeleníteni az eseményt. A Google Naptárba felvitt események néhány óra elteltével jelennek meg a könyvtárak.hu felületén.

Esemény hozzáadása ablak

Ismétlődő események
 

A Google Naptárban számos módon lehetséges ismétődő eseményeket felvenni, ezek közül a könyvtárak.hu felülete az alábbiakat tudja kezelni:

  • Havi ismétlődés (pl. minden hónap 17. napján, minden hónap második hétfőjén)
  • Napi ismétlődés (pl. minden nap, minden második nap). Heti ismétlődéshez is a napi ismétlődést állítsák be, 7 naponta ismétlődő eseményként.

Ismétlődő eseményeknél kérjük, minden esetben állítsanak be befejezési (vége) időpontot dátum vagy alkalomszám megadásával.

A Google Naptárban heti vagy éves ismétlődésre állított eseményeket a naptárunk nem tudja megjeleníteni.

Probléma, kérdés esetén kérjük, vegye fel velünk a kapcsolatot a konyvtarak@oszk.hu e-mail-címen.Kérdezd
a könyvtárost!