Vackor az első bében

Vackor az első bében

Kiadó: 
Kiadás éve: 
2021
Oldalszám: 
72 p.
Méret: 
23 cm
Illusztráció: 

Melyik az a gyerkőc, aki ne szorongana életének olyan sorsfordító eseményei előtt, mint a gondtalan otthonlét utáni óvodába menetel? Aztán mikor az óvoda sok játékkal eltelt évei után neki is szól az a gyerekfül számára oly szomorúan hangzó első szeptemberi iskolacsengő? Vackor a mackógyerek mindkét élményt átéli e könyvben leírt kalandjai során. Az eszét mindig a csavargáson járató kicsi medvebocs hamar megtanulja az óvodában hogyan kell játszani, asztal alatt mászkálás helyett szépen, kanállal enni, de még a felelőséget is, mikor naposnak osztották be. Az iskolában már nehezebb dolgokat is meg kell tanulnia, mint például a számtan. De az iskolapad sem ölte ki belőle a csínyeket teljesen, hiszen egyszer a parkőr kellett rászóljon, hogy ne másszék fára, máskor meg iskolakerülésre is adja a fejét a kölyökmackó. De miután Marci bácsi megtanította arra, hogy az életet komolyan kell vegye, dehogy tesz többet ilyet. Sőt a történet végén még egy lovagias tettet is végrehajt, mikor barátnőjét, az iskolaudvaron játszó Zachar Zsófit megvédi a játékmackóját elvenni akaró, veszett hírű, eszét csak verekedésen jártató, harmadik cés Eőrsi Pistitől.

A könyv segíthet a gyerekekben felhalmozódott, esetleges iskolakezdés előtti feszültség  feloldásában, hiszen szembesülhetnek vele, hogy nem csak ők félnek az élet efféle nagy dolgaitól. Ezek a dolgok pedig közel sem olyan veszedelmes „óriások”, mint ők sokszor képzelik. Hiszen erre Vackor is rájött.

Tudj meg többet a témáról: 

A Pannónia Filmstúdió 1985-ben, Cseh András rendezésében papírkivágásos sorozatot készített a könyvről, melyben Márkus László színművész szenzációs alakításában hallhatjuk kísérőszövegként a könyvben olvasható verses szöveget.

ISBN: 
9789634156147
Idézetek: 

„Haja,

haja, hé!

Megnyílott az ELSŐ BÉ!

Vackor hátán

iskolatáska,

apró lépteit szaporázza,

szeme előtt nagy fehér tábla:

KÖKÖRCSIN UTCA –

olvassa Vackor.

-Eredj, fiam, az iskolába!

 

Megy,

megy, megy az apró,

lompos,

loncsos

nagy bozontos,

piszén pisze kölyökmackó.

 

Iskola előtt megáll.

Nézdegéli a kapuját.

-Nohát – mondja.- Ilyen csudát!

Nagyobb, mint az óvoda.

Indulás, Vackor, nosza! –

S a kapun besétikál.”

Díjak: 

Kormos István: József Attila-díj; Radnóti-díj;

Reich Károly: Munkácsy Mihály-díj II. és III. fokozat; Kossuth-díj; Érdemes művész; kiváló művész;Kérdezd
a könyvtárost!