Mit olvastak a régi Egerben

Ez a funkció csak bejelentkezett felhasználóknak érhető el.

Bejelentkezés

Mit olvastak a régi Egerben

Helytörténeti kincseink megismerését, elektronikusan hozzáférhetővé tett helyismereti művek népszerűsítését szolgáló honlapunk létrehozását, valamint az ehhez kapcsolódó oktatást támogató programunk kimunkálását, gyakorlatban való kipróbálását, s egyik eredményeként, egy szemelvénygyűjtemény létrehozását a TÁMOP-3.2.4/08/1-2009-0022 „Tudásdepó-Expressz” – A könyvtári hálózat nem formális és informális képzési szerepének erősítése az élethosszig tartó tanulás érdekében – Könyvtárhasználók igényeinek hatékonyabb kielégítését célzó szolgáltatás-fejlesztés elnevezésű pályázat elnyerése tette lehetővé. 

Honlapunkon a város és a megye lakói számára bizonyára egyik legnépszerűbb, a legtöbbek által ismert és forgatott kiadványt, a helyi Eger című újságot, illetve cikkeit ajánljuk figyelmükbe.
Tervünk, hogy az Informatikai és Hírközlési Minisztérium támogatásával, a Bródy Sándor Városi és Megyei Könyvtár, valamint az Eszterházy Károly Főiskola közreműködésével bedigitalizált „Eger” című politikai és vegyes tartalmú folyóirat 1863 és 1944 között megjelent 82 évfolyamának több tízezernyi oldalából, olyan szemelvénygyűjteményeket nyújtsunk át Önöknek, amelyekből egy-egy év helyi eseményeit, a város múltját, lakóinak, – vagyis szépanyáink, s – apáink – mindennapi életét ismerhetjük meg, miközben testközelbe kerülnek azok az országos és világesemények is, amelyeket eddig csak történelem tankönyveinkből, iskolai tanulmányaink során tanulhattunk meg.

Első darabunk az 1867-es év cikkeiből készült szemelvénygyűjtemény, amelynek előválogatását konzorciumi partner iskoláink tanulói végeztek, melyet aztán a Heves Megyei Levéltár és az Eszterházy Károly Főiskola Központi Könyvtárának munkatársai egészítettek ki, szerkesztettek és lektoráltak.
A kivételes élményt jelentő és többlettudást eredményező, történelmi szemléletet adó munkában való részvétel lehetőségét ezúton ajánljuk föl. Szeretnénk, ha más – elsősorban – iskolák tanulói is szerezhetnének ilyen különleges tapasztalatokat, s így gyarapíthatnánk az éves szemelvénygyűjtemények sorát. 

Az egyes évek szemelvényekkel való feltöltése tehát folyamatosan, az érdeklődő, válogató csapatok jelentkezése ütemében történik.

Tetszett ez a gyűjtemény? Iratkozz fel hírlevelünkre!
Feliratkozom


Kérdezd
a könyvtárost!