Majdnem egy tucat királylány

Majdnem egy tucat királylány

Kiadás éve: 
2016
Oldalszám: 
92 p.
Méret: 
27 cm
Illusztrátor: 
Illusztráció: 

Tíz különleges királylány története elevenedik meg az igényes kivitelezésű kötetben, amely már vidám, színes borítójával felkelti a kislányok figyelmét. Az ötletes, igényes nyelvezetű, szójátékokban bővelkedő mesék sora Aranyos Fodorka királylány történetével kezdődik. Fodorka vendéglényekkel cimborál, Zérikottyát, Ubult és Pisszpösszt azonban rajta kívül senki sem látja a királyi palotában, még az udvari bolond sem. Utóbbi viszont azt már megérzi, amikor a reggelinél az asztal alatt belecsípnek a lábába. További rejtélyes események is történnek, többek között pacaszörnyek rajzai lepik el a palota falát. Hősnőnk királyi atyjának emlékládáját felfedezve talán arra is fény derül, hogy az uralkodónak is volt kiskorában vendéglény barátja? A többi izgalmas, vidám mesében feltűnik még Bakonyi Berkenye, akinek a Ragadós Galaj nevű egyfejű sárkány a szomszédja, Berki Szellőrózsa, a királylány, aki mindenhonnan elkésik, Borzas Füzike, aki átírja a Királylányok Nagy Illemkódexét, de találkozhatunk sárkányrabló és lovagrendet alapító királylányokkal is, valamint Fürtös Bodzával, akit elleptek a limlomok. Utóbbiakból végül zsibvásárt rendeznek, de a portékából csak meséért cserébe lehet bármit is elvinni. Egri Mónika színpompás, mozgalmas illusztrációi remekül illeszkednek a fordulatos, humoros történetekhez, amelyekben bizonyosan örömüket lelik az öt éven felüli kislányok.

Idézetek: 

"– Miért nem érsz rá? …
– Szöszölök…"

"– A királylányok nem csak szőnek, varrnak és fonnak egy sötét toronyszobában? Átaludtam valamit? – értetlenkedett Dúlfúlhakell.
– Át. Úgy tűnik, néhány évtizedet – mondta Árnika. – Látom, mit sem tudsz a királylányokról.
– Miért, mit kellene még tudnom? Ha emlékeim nem csalnak, szeretnek visítozni, ha megszúrja az ujjukat a rózsa, ha sárkányról hallanak, ha pókot látnak, ha sóskaleves van ebédre, ha túl meleg van, de akkor is, ha túl hideg, ha nem pörög a szoknyájuk, ha reggel korán kell kelni, ha kócosak, ha maszatosak, és nem jött értük a királyfi fehér lovon – sorolta unottan Dúlfúlhakell."

Díjak: 

A szerző Csukás István-díjat kapott. (2015/2016)Kérdezd
a könyvtárost!